OBALNI DERBI

Zgodovinska tekma v Izoli: obalni derbi med Izolo in Koprom

Izola, 24. september 2018
Več kot dve desetletji po zadnjem nogometnem derbiju sta se v soboto znova pomerili ekipi Kopra in Izole. Gostje FC Koper so upravičili vlogo favorita in domačine iz NK Elta Izola premagali z visokim rezultatom 0:3. Za posebno priložnost so svoje vrste strnili tudi navijači.

Foto: NK Koper

Časi se spreminjajo in ljudje z njimi, a znani rek pravi, da določene stvari tako vztrajno kljubujejo času, da jim ne pride do živega. Tisti bolj romantične narave ob tem zagotovo najprej pomislijo na ljubezen, medtem ko nogometnim navdušencem kri zavre ob misli na največjega nasprotnika. V soboto je bilo tako na preizkušnji rivalstvo med nogometnima kluboma Izole in Kopra, katerega čaščenje so sicer pokopali pred davnimi 23. leti, a kot se je izkazalo, je vsa ta leta le čakalo, da znova vzplamti.

Zadnji ligaški dvoboj sta obalna tekmeca odigrala 2. aprila 1995 v Izoli. Na tribunah izolskega stadiona se je gnetlo 1500 gledalcev, ki je trepetalo ob vsakem preletu žoge v bližini enega ali drugega gola. Na koncu so se veselili navijači gostov, saj je z 1:0 slavila koprska ekipa. Zmago jim je v 82. minuti prinesel Suarez Kraja, ki je bil uspešen iz najstrožje kazni.

Starejši ljubitelji nogometa so ob sobotni tekmi šestega kola tretje nogometne lige lahko obudili spomine na čase, ko je bil derbi med takratnima prvoligašema vrhunec športnega dogajanja na obali. Za gostitelja je tekma vedno pomenila velik organizacijski zalogaj, za nogometne navdušence pa najpomembnejši dogodek v letu. Sobotni derbi sicer ni ravno izpolnil morebitnih pričakovanj o obuditvi nekdanje slovesnosti dogajanja, kljub temu pa je navijaško vzdušje pričaralo nostalgijo po obračunih iz obdobja jugoslovanske in 1. slovenske lige.

Foto: NK Koper

Foto: FB

V soboto se je na tribunah zbralo lepo število gledalcev, za vzdušje pa sta poskrbeli navijaški skupini Tifozi in Ribari. Slednji so se znova aktivirali prav za sobotni derbi, ob priložnosti pa so tudi proslavili 28 let delovanja.

Prvi polčas je minil brez zadetkov, zaznamovale pa so ga številne napake in pomanjkanje pravih priložnosti. Po prekinitvi igre zaradi vdora navijačev na igrišče so Koprčani prevzeli pobudo in do konca tekme trikrat zatresli mrežo domačinov. Uspešni so bili Kovačević, Hadžić in Baša. Tako so koprski nogometaši pričakovano slavili in dokazali, da v tretji ligi nimajo pravega tekmeca, saj so na na prvih šestih tekmah ob gol razliki 24:3 osvojili maksimalno možno število točk.

Nataša Fajon