SKOZI ČAS

Zaključek vodovoda na nekdanjem Da Pontejevem trgu

Prešernov trg v Kopru, včasih imenovan Piazza Da Ponte, je predstavljal glavni stik mesta s kopnim, pa tudi končno točko vodovoda, ki je z bližnjih gričev dovajal vodo v mesto.

Trg in vodnjak okrog leta 1910

Že konec 14. stoletja so speljali vodovod s celine do mesta na otoku. V 16. stoletju je bilo v Kopru okrog 10.000 prebivalcev, ki jim je bilo treba priskrbeti pitno vodo, saj zajetja kapnice v cisternah niso več zadoščala.

Nikolo Manzuoli je v 17. stoletju zabeležil, kako se je mesto oskrbovalo z vodo. Opisal je, da v oddaljenosti 2 milj izvira dragocena voda, ki pod zemljo po kamnitem jašku priteče na kraj, ki se mu reče »Colonna«. Od tod so bile pod morjem speljane lesene cevi do različnih krajev v mestu. Pri izkopavanjih v novejšem času so na te cevi tudi naleteli. Omenjeni vodovod je eno od največjih gradbenih dosežkov v bogati zgodovini mesta.

Vodnjak okrog leta 1910

Zaključek vodovoda je predstavljal Da Pontejev vodnjak, ki še danes stoji na severnem delu trga. Prvič je bil omenjen že leta 1423.

Leta 1666 so stari vodnjak zamenjali z današnjim, ki je izdelan v obliki mostu, kar je simbolični spomin na mecena, mestnega podestata in njegov priimek. Bazen za vodo je izdelan v obliki osmerokotnika ter je obdan s petnajstimi pilastri, na katerih so izklesani grbi koprskih plemiških družin, ki so prispevale denar za zgraditev vodnjaka. Iz štirih »maskeron« ob vznožju loka brizga voda v bazen.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov sam videz vodnjaka Da Ponte spominja na most Ponte delle Guglie v Benetkah. Vodnjak je bil v uporabi vse do leta 1898. Leta 1990 so v času njegove obnove najdene vodovodne cevi, ki so nekoč dovajale vodo v vodnjak.

K. P.

Povezane vsebine:

Piranski trolejbus

Izolani s figovim topom na Tartinijevem trgu

Koprske soline

Izolske terme

Kaj mi pripoveduje stara slika Pirana