DAN SLOVENSKE HRANE

Začetek dneva s tradicionalnim slovenskim zajtrkom

Koper, 16. november
Vlada Republike Slovenije je leta 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga vse od takrat obeležujemo vsak tretji petek v novembru. V sklopu praznovanja kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije izvaja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ob medu, maslu in jabolkih združi več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah.

Foto: Občina Izola

Dan slovenske hrane je namenjen podpori slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanju zavedanja pomena domače samooskrbe, ohranjanja podeželja, pa tudi seznanjanju mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanju zanimanja za kmetijske dejavnosti.

Tradicionalni slovenski zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije kot medeni zajtrk, ki je prerasel v nacionalni projekt. S projektom želijo obuditi kulturo zajtrkovanja in poudariti pomen lokalno pridelane hrane.

Projekt že kaže pozitivne rezultate, saj po besedah direktorice direktorata za javno zdravje Mojce Gobec vedno več otrok zajtrkuje, prav tako zajtrkuje vedno več odraslih, pri čemer prednjačijo ženske.

“Tako pri odraslih kot otrocih opažamo pomemben upad uživanja sladkih gaziranih pijač, kjer smo bili visoko na lestvicah tudi v evropskem merilu. Pojemo več sadja in tudi zelenjave, kar je vse skladno s priporočili zdrave prehrane,” je še dodala Gobčeva.

Dan slovenske hrane bodo jutri obeležili tudi v Izoli, kjer bodo otrokom predstavili zajtrk, ki so ga bili vajeni njihovi starši ter babice in dedki. Čebelar Dario Renko bo otrokom vrtca Mavrica v Kortah in vrtca z italijanskim učnim jezikom L’Aquilone predstavil pomen medu in njegove predelave.

Otrokom vrtca Mavrica se bo ob tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružil tudi župan Igor Kolenc, otroci vrtca L’Aquilone pa bodo na zabaven način, preko igre spoznavali pomen doma pridelanih dobrot.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo v vrtcih in šolah letos potekal že sedmič. Vsako leto se k izvedbi zajtrka pridružijo tudi novi deležniki, s čimer tradicionalni slovenski zajtrk prerašča v vseslovensko gibanje.

NF