VOLILNA OPRAVILA

Začenja se zbiranje podpisov podpore za kandidate na lokalnih volitvah

Koper, 3. september 2018
Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo volilnih opravil pred rednimi lokalnimi volitvami. 18. novembra bodo občani izbirali člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. Volivci in volivke lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam na lokalnih volitvah.

Foto: DVK

Začeli so teči roki za izvedbo volilnih opravil pred novembrskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. V obalnih občinah Ankaran, Koper, Izola in Piran bodo v občinske svete volili tudi predstavnike italijanske narodne skupnosti.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Za vložitev kandidature za župana se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Kandidat za italijansko narodno skupnost mora zbrati vsaj 10 oz. 15 podpisov.

Politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju. Čas za vložitev kandidatur se izteče 18. oktobra.

Ministrstvo za notranje zadeve bo na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oz. volilni enoti, občinske volilne komisije pa bodo javno objavile potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Začetek volilnih opravil pred lokalnimi volitvami