ZDRAVJE

»Z operacijo sive mrene lahko odpravimo tudi potrebo po očalih«

Pogosto se srečujemo z vprašanji naših pacientov, ki razkrivajo, da marsikdo ne ve, kaj pravzaprav naredimo pri tej najpogostejši očesni operaciji in kakšne so danes možnosti, ki jih imamo ob njej. V Portorožu imamo specializiran center za odpravo sive mrene in ob tem tudi dioptrije, kjer opravljamo vse tovrstne posege.

Dr. Petra Schollmayer med pregledom na biomikroskopu

Kaj pravzaprav je siva mrena?

Marsikdaj naši pacienti mislijo, da je siva mrena nekakšna membrana, ki jo pri operaciji potegnemo iz očesa. Temu ni tako; siva mrena je motna očesna leča, ki jo odstranimo iz očesa tako, da izpraznimo vsebino leče, medtem ko lečno ovojnico, ki je prozorna, pustimo v očesu. V lečno ovojnico vstavimo umetno očesno lečo, ki je narejena iz mehke plastične snovi, ki trajno ostane v očesu in se ne spreminja. Ker se pri starejših ljudeh dioptrija ne spreminja več zaradi rasti zrkla, ampak zgoščevanja leče v očesu, ostane dioptrija po operaciji stabilna.

Kaj pri operaciji sive mrene sploh naredimo?

Pri tej operaciji skozi zelo majhno vstopno rano z ultrazvočno sondo premera 2 mm odstranimo motno očesno lečo.

Zamenjava intraokularne leče, s katero lahko odpravimo sivo mreno in tudi dioptrijo

Pri tej operaciji skozi droben (2 – 3 mm) rez s pomočjo ultrazvoka odstranimo motno lečo ter v oko vstavimo umetno znotrajočesno lečo.

Ali telo lahko zavrne umetno intraokularno lečo ?

Intraokularne leče so povsem inertne in nimajo imunskih lastnosti. Leče iz tega materiala so v uporabi že preko 30 let in doslej niso bile nikdar vzrok zavrnitve. Pri multifokalnih in toričnih lečah je nova le oblika sprednjih in zadnjih ploskev leče, ki omogočajo inovativen lom svetlobe, kar nam omogoča dober vid na vse razdalje.

Ali mora siva mrena dozoreti? 

To je neverjetno globoko zakoreninjeno prepričanje starejših pacientov, zaradi katerega, žal, predolgo odlašajo z odstranitvijo sive mrene. Bolj ko siva mrena dozoreva, bolj leča postaja trda. Včasih je bilo to čakanje potrebno, ker smo lečo odstranjevali skozi velik, 12 milimetrski rez v enem kosu. Danes sivo mreno odstranjujemo skozi majhen rez in jo utekočinimo z ultrazvokom, zato jo je bistveno lažje odstraniti, ko je leča še mehka. Zato je danes smiselno operacijo opraviti takoj, ko vid postane meglen in nam začne vplivati na kvaliteto življenja.

Kako vemo, ali je vid slabši zaradi sive mrene ali zaradi kake druge očesne bolezni?

To je včasih težko oceniti, vendar pa si velja zapomniti nekaj tipičnih simptomov najpogostejših očesnih bolezni. Pri sivi mreni opazimo meglen vid, največkrat v centru, ki je difuzen. Slika je torej popolna, a meglena. Pri dveh drugih najpogostejših očesni boleznih starejših, t.j. zeleni mreni ali glavkomu in starostni degeneracij makule, pa so značilni izpadi v vidnem polju. Pri glavkomu so ti izpadi navadno zunaj centra, medtem ko so pri degeneraciji makule v centru vidnega polja. Pri vlažni degeneraciji makule, kjer nastaja oteklina (edem) makule, pa pacienti pogosto vidijo izkrivljene črte. Na tem temelji samotestiranje z Amslerjevim testom, kjer pacienti gledajo v mrežo velikosti 10 x 10 cm, razdeljeno na 0.5 cm velike kvadratke. Če pacienti opazijo izpad v vidnem polju ali izkrivljene črte, morajo čim prej do zdravnika okulista.

Kako se odločim, ali si ob operaciji sive mrene odpravim tudi dioptrijo?

Prav pri vsaki operaciji sive mrene vstavimo v oko tudi znotrajočesno lečo. Od lastnosti teh leč je odvisno, kako bomo videli po operaciji. Dioptrijo intraokularnih leč določamo za vsakega pacienta posebej na osnovi posebnih meritev ukrivljenosti roženice in dolžine zrkla. Zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji refundira operacijo z vstavitvijo monofokalne lečke. To pomeni, da lahko ta leča korigira vid le na eno goriščno razdaljo, navadno omogoča dober vid na daleč, na blizu pa je potrebno nositi očala ali obratno.

Monofokalne leče ne odpravijo nepravilnega loma roženice, kar imenujemo astigmatizem, in če ga imamo, moramo nositi očala tako na daleč kot na blizu. Če smo z očali zadovoljni oz. nas ne motijo, so monofokalne leče povsem dobra izbira. Če pa očal ne moremo ali želimo nositi, je danes možno z vstavitvijo multifokalnih in toričnih leč po operaciji imeti odličen vid tako na daljavo kot tudi na blizu in na vmesne razdalje. V življenju imamo tako edinstveno priložnost za vedno odložiti očala.

Ali bodo multifokalne intraokularne leče resnično odpravile mojo dioptrijo v vseh pogojih in ali bo to res trajno?

Da, ob pogoju, da sta bila meritev in izračun leč narejena strokovno in natančno. Pred operacijo je nujno, da izključimo oz. pozdravimo vse druge očesne bolezni, ki bi lahko vplivale na vid, zlasti vnetja vek, suhosti oči in bolezni očesne površine. Leče pa brez težav ostanejo v očesu vse življenje.

Ali operacija boli in kdaj bom ponovno sposoben za delo?

Operacija ne boli, čeprav se opravlja le v topični (kapljični) anesteziji. Takoj po operaciji je vid še nekoliko meglen, naslednji dan se že zbistri. Za delo in normalno delovanje, vožnjo in branje smo sposobni že nekaj dni po posegu.

Kakšni pa so stranski učinki teh operacij?

Stranski učinki so izredno redki. Možno je vnetje ali ostanek dioptrije. Kasnejše posledice so zelo redke, največkrat se zamoti zadnja lečna ovojnica, kar odpravimo z enostavnim posegom z laserjem. Pri visoko kratkovidnih ljudeh je večje tveganje za odstop steklovine ali mrežnice, vendar lahko že s predoperativnim pregledom zgodaj prepoznamo nevarne spremembe in jih preprečimo z laserjem, zato pacientom natančno pojasnimo simptome in ravnanje
ob njih. Ni pa to tveganje tako veliko, da bi se zaradi tega morali odpovedati posegu.

Nekateri pravijo, da so multifokalne leče povezane z zaznavanjem motečih svetlobnih fenomenov, kot so krogi okrog luči in razpršeno svetlobo.

Z najnovejšimi modeli leč, ki jih vgrajujemo danes, seveda ob pogoju, da sta bila izračun in operacija optimalno izvedena, teh težav praktično ni več ali so prehodnega značaja. Pacientom povemo, da je možno, da bodo prve mesece po operaciji še zaznali določene odbleske ali jih bo zaradi povečane svetlobe, ker smo npr. odstranili gosto sivo mreno, nekaj časa motila močna svetloba. Nekako po treh mesecih večina teh težav izgine. Lečo se sicer lahko tudi zamenja, vendar nam pri nas doslej še ni bilo potrebno zamenjati niti ene. Pogoj pa je, da se izvajalec resnično subspecialno ukvarja s temi posegi in natančno pozna potrebne postopke.

So multifokalne leče primerne tudi za poklicne voznike?

Danes obstaja posebna vrsta intraokularnih leč, ki delujejo na principu podaljšanega gorišča, to pomeni, da te leče nimajo več gorišč, ampak je eno gorišče podaljšano in je vid dober tako na daleč kot na srednje razdalje. Pri teh lečah ni videti krogov ali svetlobnih fenomenov okrog luči in je nočna vožnja in npr. pogled na armature povsem jasen. Je pa pri teh lečah branje najbolj ostro na nekoliko daljših razdaljah, npr. na 45 – 50 cm, medtem ko so trifokalne leče morda nekoliko primernejše za tiste, ki zelo veliko berejo in manj vozijo ponoči. Čez dan nobena od teh leč namreč nima neželenih odsevov. Zato se pri vsakem pacientu individualno odločamo za njemu najprimernejše leče, pač glede na prevladujoče življenjske aktivnosti.

Dr. Petra Schollmayer in prof.dr.Marko Hawlina pred očesnim kirurškim centrom v atriju hotela Metropol v Portorožu

Zakaj operacij z multifokalnimi ali toričnimi lečami ni možno opravljati na napotnico?

Zdravstvena zavarovalnica glede na trenutna pravila plačuje le standardne postopke, ki so primerni za vse paciente, v tem primeru monofokalne leče. Multifokalne in torične leče zavarovalnica uvršča med nadstandardne storitve, zato jih glede na veljavna pravila ne krije. Se pa pojavlja vse več zavarovalnic, ki to storitev krijejo v okviru prostovoljnih zavarovanj. Vsekakor pa lahko računamo, da v življenju ne bo več potrebno kupovati očal, ki so v primeru večžariščnih ali toričnih stekel ter okvirjev lahko tudi zelo draga. Operacija, po kateri smo lahko trajno brez očal, je zato lahko dobra investicija. Poleg tega je vid z multifokalnimi intraokularnimi lečami bolj “naraven” kot pri nošenju multifokalnih očal ali kontaktnih leč, saj ni potrebno iskati jasne slike na različnih razdaljah, kjer gledamo nek predmet ali beremo.

So te operacije že dovolj preizkušene, da so lahko varne?

Ker enake intraokularne leče vstavljamo že desetletja, tako pri dojenčkih s sivo mreno kot pri pacientih, ki so zelo stari, je to ena najbolj preizkušenih operacij. Glede izbire vrste intraokularne leče pa upoštevamo predvsem to, kaj je za pacienta najbolje, glede na njegove možnosti in želje. Tudi pacienti z visoko starostjo, ki ne želijo nositi očal, so primerni za operacijo z multifokalnimi lečami, zlasti pa seveda te koristijo mlajšim z aktivnim življenjskim slogom.

Kdaj se odločati za operacijo z vstavitvijo intraokularnih leč, če sploh nimamo sive mrene?

Odločitev za operacijo pri pacientih, ki nimajo sive mrene, pa običajno temelji na želji po opravljanju aktivnosti, ki jih očala ovirajo. Tu gre predvsem za različne športe, potapljanje ali preprosto za to, da so očala
z visoko dioptrijo sama po sebi nepraktična, zlasti ko se pojavi tudi dioptrija na blizu, ki je drugačna od tiste na daljavo. Pri nas smo za te posege specializirani in imamo odlične uspehe, zato je takih pacientov pri nas vse več.

Prof.dr. Marko Hawlina in pacient Sandro Bastiančić, glasbenik z Reke, ki je imel pred operacijo sive mrene – 6 dioptrij, zdaj pa vidi na daljavo in na blizu brez očal. Ker je tudi rekreativni plavalec mu to omogoča dober vid tudi pod vodo.

Kako izbrati izvajalca operacije?

Vsekakor je pametno izbrati izvajalca, ki ima s temi posegi dovolj izkušenj, mednarodno preverljive reference in objave. Pomembno je, da si že ob uvodnem pregledu in razgovoru vzame dovolj časa, da pojasni vse dileme in morebitne zadržke za poseg. Treba se je zavedati, da opravljamo operacijo oči le enkrat v življenju, zato je bolj kot popust pomembno to, da je operacija opravljena z najboljšimi materiali in pristopi.

Privabljanje pacientov z različnimi “akcijami” pri tako kompleksnih posegih ni primerno in je zavajajoče. Predvsem je pomembno, da zdravniku, ki ga izberete, zaupate na osnovi njegove strokovnosti in etičnega pristopa. Čeprav moramo povedati nekaj o storitvah, ki jih ponujamo, je to potrebno predvsem iz etično-edukativnih razlogov. Obsežno
reklamiranje in samopromocija je največkrat povezana s komercialnimi motivi, ki so lahko etično sporni in za tovrstno dejavnost niso primerni.

Kontakt: Okulistični center Hawlina & Schollmayer, Obala 77, 6320 Portorož, www.hawlina.eu, Tel: 031 394 224,
Email: info@hawlina.eu