DOBRODELNA SKODELICA

Z druženjem ob skodelici kave smo lahko tudi dobrodelni

Koper, 14. januar 2018
22. decembra lani je skupina študentov prostovoljcev PreProstoVoljni, ki delujejo v okviru Študentske organizacije na Primorskem, pričela z akcijo zbiranja sredstev za Sklad za ogrožene študente. Akcija Dobrodelna skodelica, ki jo izvajajo v sodelovanju z gostinskimi lokali, traja do konca januarja.

Foto: ŠOUP

Kot nam je povedala Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialno in študentsko problematiko, je projekt PreprostoVoljni namenjen spodbujanju prostovoljstva med mladimi, v njem pa sodelujejo mladi prostovoljci, ki želijo aktivno preživljati svoj prosti čas z organizacijo aktivnosti za različne generacije prebivalcev in obiskovalcev slovenske Istre. Skupina deluje znotraj resorja za socialno in študentsko problematiko ŠOUP, vodi pa jo projektna sodelavka Sandra Verdev. S svojim delovanjem skušajo pritegniti različne organizacije, društva in podjetja za sodelovanje pri širjenju pomena prostovoljnega dela, solidarnosti in pomoči sočloveku.

“Od začetka tekočega študijskega leta smo izvedli dogodke Obdarovanje otrok študentskih družin, krvodajalsko akcijo Častim pol litra!, ozaveščali smo ob svetovnem dnevu AIDS-a ter sodelovali pri socialnem eksperimentu ob mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami Gledam, (ne) vidim,” je dejala Kristina Taja.

Sklad za socialno ogrožene študente, kateremu so namenjena sredstva iz akcije Dobrodelna skodelica, deluje znotraj Študentskega sklada, njegove naloge pa so zbiranje in delitev sredstev med študente po kriterijih, kot jih opredeli komisija Študentskega sklada, ter osveščanje javnosti o problematiki socialno ogroženih študentov. Hkrati želijo s skladom poudariti, da je izobrazba danes pomembna vrednota, zato je nujno, da je dostopna vsem, ne glede na socialne ali družbene okoliščine.

Sredstva se zbirajo z organizacijo najrazličnejših humanitarnih dogodkov, akcij, kot donacije na javnih in zasebnih dogodkih ter kot prostovoljne donacije z nakazilom na transakcijski račun. Odločitev, kdo je upravičen do sredstev iz sklada, sprejema razpisna komisija Študentskega sklada, ki na podlagi javnega razpisa po vnaprej določenih kriterijih ocenjuje ustreznost kandidatur, nam je razložila gospodična Grünfeld.

“Socialno ogroženi študentje s pomočjo sklada prejmejo enkratno nepovratno denarno pomoč, ki pa jo morajo porabiti v skladu z izjavo o namenu porabe sredstev, pridobljenih na razpisu za dodelitev enkratne nepovratne denarne pomoči za socialno ogrožene študente Univerze na Primorskem,” je še dejala o načinu delitve sredstev.

Na vprašanje o stopnji revščine med študenti na obali, je Kristina Taja Grünfeld dejala, da je oceno težko podati, ker tovrstnih podatkov ne zbirajo, po javno dostopni statistiki za leto 2016 pa je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 13,9-odstotna, kar pomeni, da je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo približno 280.000 oseb.

Foto: ŠOUP

“Socialno ogroženi študentje so večinoma mladostniki iz materialno ogroženih družin, torej tisti, katerih starši nimajo dovolj sredstev za življenje (so brez stalnega dohodka, z minimalnim dohodkom na družinskega člana, nezaposleni, z nerešenimi stanovanjskimi vprašanji ipd.). Posledično prinaša zanje študij, še posebej izven stalnega bivališča, precej več izzivov kot ostalim sovrstnikom,” je pojasnila.

V akciji Dobrodelna skodelica sodeluje šest lokalov; koprski Calypso bar, Barbapapa, Brolo bar in Bar Lenassi ter izolska Kava Bar Tisa in Bariera. Ti bodo v sklad donirali določen znesek sredstev, z donacijo pa lahko pomagajo tudi njihovi obiskovalci. V vsakem lokalu je namreč na vidnem mestu postavljena “Dobrodelna skodelica”, v kateri se zbirajo prostovoljni prispevki.

Na ŠOUP so še dodali, da bodo za sodelovanje v dobrodelni akciji podelili tudi nagrade, s katerimi se želijo študentom in ostali javnosti zahvaliti za sodelovanje in jih spodbuditi, da delijo svoje trenutke druženja v obalnih lokalih, ki pomagajo mladim. Za nagrado se namreč poteguje vsakdo, ki objavi ter označi sliko na Facebooku ali Instagramu z #dobrodelnaskodelica #imakemysoup #preprostovoljni.

Naša sogovornica Kristina Taja Grünfeld je še poudarila, da traja akcija do konca januarja, zato se ji lahko kadar koli do zaključka priključijo še drugi lokali, ki bi radi širili dobrodelnost tudi po prazničnem decembru.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Najbolje, kar lahko ponudimo migrantom, sta izobraževanje in delo

Razlog za nasilje posameznika se skriva v nasilju, ki ga navadno ne vidimo

Sociodrama – igra vlog za družbene spremembe

“Ne gre za pravico, da si lahko nekaj. To pač si!”