NEVARNI ODPADKI

Z azbestnimi odpadki je potrebno ravnati previdno

Strunjan, 21. februar 2018
V Strunjanu je neznanec odvrgel azbestno-cementne vodovodne cevi, ki lahko ob poškodovanju postanejo nevarne za zdravje. V piranskem Okolju so pozvali k večji previdnosti.

Foto: Okolje Piran

Na zbiralnici ločenih odpadkov v Strunjanu so minuli teden našli več kosov odsluženih azbestno-cementnih vodovodnih cevi, kar je sprožilo burne reakcije varuhov okolja. Poškodovane ceni lahko namreč, predvsem otrokom, predstavljajo grožnjo za zdravje.

Azbest ni nevaren, dokler ni poškodovan. Nevaren postane, ko je poškodovan in se zaradi neprimernega ravnanja začne drobiti, azbestna vlakna pa se sproščajo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken, ki se sproščajo iz poškodovanih azbestnih izdelkov, ne vidimo s prostim očesom, jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo, vdihovanje vlaken pa povzroča zelo resne bolezni, kot so azbestoza in pljučni rak, so na nevarnosti neprimernega ravnanja z azbestnimi izdelki opozorili na Okolju Piran.

Foto: Okolje Piran

Kot so dodali, strokovnjaki pravijo, da je lahko nevarno že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z azbestnimi materiali ravnati zelo previdno, jih primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Za odstranitev azbesta v Okolju svetujejo, da se najprej primerno zaščitite – uporabite delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Če je azbest pritjen, ga nikakor ne smete lomiti, pač pa odviti vijake, odlomljena mesta navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo, nato pa ga previdno zaviti v plastično folijo in pripeljati na zbirni center v Dragonjo.

Z nevarnimi odpadki moramo ravnati previdno in skrbno. Zaščititi moramo tako sebe kot druge, ki bi lahko prišli v stik z njimi. V Okolju zato upajo, da bodo njihova opozorila botrovala k večji osveščenosti pri ravnanju z odpadki, ki bo v prihodnje preprečila ponovitev tovrstnih dogodkov.

 

Povezane vsebine:

Izvajanje deratizacije na področju občine Piran