GOSPODARSTVO IN TURIZEM

Vrtnica Portorož povezala lepoto in dobrodelnost

Nagradi za najlepše urejeni hotelski parkovni površini Hotelu Marko iz Portoroža in Termam Krka iz Strunjana. Vrtnico slavnih je letos zasadila pevka Anika Horvat. Licitacija cvetličnih šopkov za otroke in mladino z Downovim sindromom.

Minuli poletno obarvan vikend so bili hoteli občine Piran polno zasedeni. V primerjavi z lanskim letom so zabeležili kar 37 % več nočitev. Pestro pa je bilo tudi dogajanje v portoroškem rožnem vrtu, kjer so potekali Dnevi vrtnic in zdravih okusov.

V okviru prireditve je Turistično združenje Portorož organiziralo tudi tekmovanje za najlepše urejeno hotelsko parkovno površino. Komisija v sestavi: krajinska arhitektka Nina Froggatt (predsednica komisije), Soka Gregorovič (KS Portorož) in Ana Prestrl (Turistično združenje Portorož) je ocenila kar 15 hotelov, pri čemer je posebno pozornost namenila uporabi lokalnih materialov, izboru sredozemskih rastlin in možnosti rabe parka tudi za širšo javnost. Komisija je soglasno odločila, da nagrado za najlepše urejeno hotelsko parkovno površino med manjšimi hoteli prejme Hotel Marko iz Portoroža.

S tipičnimi sredozemskimi rastlinami, učinkovito zasnovo in vizualno povezavo s promenado je skrbno vzdrževan park ustrezno vpet v krajino. Med večjimi hoteli oz. hotelskimi kompleksi so komisijo najbolj prepričale Terme Krka iz Strunjana. Park, ki jasno odraža sredozemski značaj prostora in obsega tako vrtove kot rekreativne površine vse tja do plaže, ima tudi zavidanja vreden drevesni sestoj. Vzorno urejene površine pozitivno prispevajo k podobi kraja in lokalni identiteti prostora.

Zmagovalca sta iz rok mag. Igorja Novela, direktorja Turističnega združenja Portorož, prejela unikatno izdelano skulpturo vrtnice Portorož iz Ateljeja Duka. Vsi sodelujoči pa so prejeli sadike portoroške vrtnice.

»Komisija ni imela lahke naloge saj smo obiskali veliko k valitetnih zunanjih površin. Veseli nas, da hoteli prepoznavajo kvalitetne zelene površine kot pomemben ali celo ključen del ponudbe za svoje goste.

Želimo si, da bi zelena infrastruktura znova stopila v ospredje kot prepoznavna podoba naše destinacije, tako Portoroža kot piranske občine nasploh,« je povedala predsednica komisije Nina Froggatt in dodala, da je potencialov za učinkovito nadgradnjo krajinske podobe občine še veliko, hoteli pa lahko pomembno pripomorejo k ustvarjanju zelene destinacije.

Mag. Igor Novel se je zahvalil vsem sodelujočim, ki s skrbnostjo in predanostjo pri urejanju vrtov in parkov pomembno prispevajo k dobremu počutju gostov in lokalne skupnosti. »Del podobe zelene destinacije je tudi vrtnica Portorož, ki že od leta 2012 krasi veliko vrtov in parkov v naši občini. Veseli nas, da se hoteli in drugi turistični ponudniki čedalje bolj zavedajo pomena urejenega okolja, ki pomembno vpliva na kakovost bivanja.«

Dogajanje v rožnem vrtu se je nadaljevalo z zasaditvijo Vrtnice slavnih. Ta čast je letos pripadla pevki Aniki Horvat, sicer tudi ljubiteljici vrtnarjenja, ki je v gredico slavnih sadiko vrtnice posadila v družbi svoje hčerke
Stelle.

Večer se je nadaljeval z modno revijo Zlata vrtnica Portoroža 2017 v organizaciji društva Miss. Komisija v sestavi: modna novinarka in oblikovalka Vlasta Cah Žerovnik, akademska slikarka Ljiljana Blumenau Mihailović, podžupanja Občine Piran Meira Hot in direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel, je nagrado za najlepšo kreacijo podelila oblikovalki Damjani Logar iz znanega salona poročnih in svečanih oblek Krinolina. Za glasbeno obarvan zaključek večera je poskrbela Marina Mårtensson s skupino.

Bogat program Dnevov vrtnic in zdravih okusov so v nedeljo sklenili z dobrodelno noto. Na licitaciji cvetličnih šopkov, ki so jih dekleta dan prej nosila na modni reviji, so zbrali sredstva v višini 480 evrov. Turistično združenje Portorož jih je namenilo Centru za Downov sindrom – Planet 47 iz Koštabone.

Lea Šuligoj