VREME

Vrhunec vročinskega vala šele prihaja

Piran, 3. avgust, 2017
Prvo polovico po napovedih meteorologov najbolj izrazitega vročinskega vala letošnjega poletja smo preživeli. Najtoplejši zrak pa do morja ni prispel, saj se je zadrževal v višjih legah, ARSO je namreč poročal, da se ta nahaja na višini okrog 1000 metrov.

Kot pravijo na Agenciji za okolje, je vpliv vroče zračne mase v višinah zaradi različnih krajevnih in regionalnih vetrov, sušnosti tal in rastlinja ter geografskih značilnosti po Sloveniji zelo različen; najbolj se občuti na jugu in zahodu Slovenije, najmanj po nižinah na severovzhodu.

Včeraj so tako najvišjo temperaturo zabeležili v Podnanosu (38,6 °C), malenkost manj vroče je bilo v Godnjah na Krasu (37,6 °C), Dobličah pri Črnomlju (37,2 °C) in Metliki (37,1 °C).

Vrhunec vročine v notranjosti Slovenije pričakujemo jutri.

“Temperature se bodo ponekod lahko močno približale 40 stopinjam, na kakšni lokaciji lahko najbrž pričakujemo tudi nov vročinski rekord, “ je povedal meteorolog Branko Gregorčič.

Na obali jo bomo ponovno bolje odnesli, najbolj vroče pa nam bo v soboto.

“Ob morju bo predvidoma okrog 36, na Goriškem in v Vipavski dolini pa med 38 in 40 stopinj Celzija. Tudi tu bomo blizu rekordno visokim vrednostim,” je še povedal Gregorčič.

NF