AGONIJA IPS DELAVCEV

Vprašanje vladi: Čemu skrivalnice, če nihče ne nasprotuje direktnemu zaposlovanju IPS delavcev

Koper, 12. januar 2018
Konfederacija sindikatov 90, Obalna sindikalna organizacija – KS 90, Sindikat pristaniških delavcev in Delavska svetovalnica so danes predsedniku vlade, Slovenskemu državnemu holdingu ter nadzornemu svetu in upravi Luke Koper poslali skupno sporočilo, v katerem vsem, ki tako ali drugače »rešujejo« problematiko »IPS modela« v Luki Koper, sporočajo, naj namesto administrativnega skrivanja pokažejo odgovornost do vseh delavcev IPS in uporabijo svoje razpoložljive vzvode upravljanja v smeri omogočanja njihovega direktnega zaposlovanja.

Foto: Delavska svetovalnica

Kot opozarjajo v sindikalnih organizacijah, je vlada v torek v odgovoru na sklepe komisije DZ za nadzor javnih financ – ki jih je ta sprejela ob obravnavi zahteve za zaposlitev pristaniških delavcev v Luki Koper 7. 12. 2017, pojasnila, da kot delničar Luke nima dodatnih pravnih vzvodov, ki bi ji omogočili neposredno zaposlitev delavcev, pričakuje pa, da bo SDH zagotovil oblikovanje ustreznega modela upravljanja s kadrovskimi viri.

Sodeč po izjavah vseh vpletenih v problematiko direktnega zaposlovanja “IPS” delavcev ugotavljajo tudi, da slednji nihče ne nasprotuje, zato vsakršno skrivanje enega akterja za drugim označujejo za “navadno strahopetno sprenevedanje”. Žrtve te kolektivne neodgovornosti pa so po njihovih besedah le delavci, ki v Luki delajo že več kot dvajset let.

Foto: Alternativa obstaja

“Lahko si predstavljamo, kakšna epidemija kolektivne neodgovornosti vpletenih bo nastala, ko bodo delavci IPS množično pričeli s postopki za ugotavljanje delovnega razmerja v Luki Koper in zahtevali vse razlike v poplačilih za nazaj?” so zapisali.

Za vse, ki so v zadnjih dvajsetih letih tiho gledali, kako IPS model v Luki Koper dobiva vse večje razsežnosti, pa imajo naslednje sporočilo: “Vsaka strahopetnost ima svojo ceno. Lahko pa namesto medsebojnega administrativnega skrivanja končno pokažete odgovornost do vseh delavcev IPS in uporabite svoje razpoložljive vzvode upravljanja v smeri omogočanja direktnega zaposlovanja IPS delavcev. Bi šlo?”

Pod sporočilo so se podpisali Peter Majcen, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije, Pavel Lokovšek, predsednik Sindikata pristaniških delavcev Slovenije OSO – KS 90, Goran Lukić, predsednik Delavske svetovalnice.

Povezane vsebine:

Po petih letih bodo delavci Stavbenika končno dobili del zasluženega denarja

Kako je mogoče, da vozniki stavkajo, avtobusni promet pa poteka skoraj nemoteno?