PROMET

Vodstvo skupine Arriva Slovenija za iskanje soglasja z mediacijo

Primorska, 4. september 2017
Stavka voznikov avtobusov skupine Arriva Slovenija, ki se je začela dopoldne, je nekoliko okrnila prevoze na Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem. Ker vodstvo skupine in stavkovni odbor nista zbližali stališč, se stavka nadaljuje tudi jutri.

Foto: Arriva/h5>

Iz obalne sindikalne organizacije so za STA sporočili, da je odziv voznikov na stavko dober. Dodali so, da vodstvu očitno ni uspelo prestrašiti delavcev. Po besedah glavnega sekretarja Damjana Volfa, so Arrivini prevozi po jutranji konici ustavljeni v Škofji Loki, na Štajerskem, v Luciji in Kopru.

Za podatke o tem, kolikšen delež predvidenih prevozov je izpadel ter koliko voznikov je stavkalo, smo se obrnili na skupino Arriva.

V Arrivi Štajerska je po njihovih podatkih stavkalo 27 od skupno 195 voznikov, izvedenih je bilo 99 odstotkov prevozov. V Arrivi Dolenjska in Primorska so se za stavko odločili trije vozniki od skupno 186, izvedenih je bilo prav tako 99 odstotkov prevozov. V potovalni agenciji Alpetour je stavkalo 36 voznikov, zato je bil izpad odhodov malce večji, izvedenih je namreč bilo 80 odstotkov prevozov.

Na trditve, da naj bi nekaterim voznikom vodstvo Arrive grozilo, naj ne stavkajo, češ da je stavka nezakonita, so se v Arrivi odzvali jasno in odločno.

“Ostro zavračamo očitke o grožnjah zaposlenim. Stavka je legitimna pravica zaposlenih. Zaposleni so bili zgolj obveščeni, da je po našem mnenju stavka nezakonita, o čemer bo sicer odločalo sodišče, ter da bodo odgovorni v primeri nezakonitosti, morali odgovarjati za posledice,” je dejala Monika Bukovec, vodja marketinga, komunikacije in projektov skupine Arriva Slovenije.

V popoldanski izjavi za javnost so iz skupine Arriva sporočili, da so ob spremljanju stavke ugotovili, da je od 574 voznikov, ki so zaposleni v družbah Arriva Dolenjska in Primorska, Arriva Štajerska in Alpetour, Potovalna agencija, 508 voznikov delalo, kar pomeni, da jih je dopoldan stavkalo 66. Kljub stavki je skupina uspela izvesti večino linij, škodo pa še ocenjujejo.

“Čeprav je vodstvo skupine storilo vse, da bi doseglo sporazumno rešitev, stavkovni odbor ni sprejel predloga o vključitvi tretje osebe oziroma mediacije. Stavkovni odbor smo včeraj povabili, da se vključi v socialni dialog, ki poteka z ostalimi sindikati v družbah,”so zapisali.

»Poudarjamo, da so zahteve stavkovnega odbora nerazumne in nerealne. Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo. Trdno smo prepričani, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastale situacije. Stavka je po mojem mnenju neupravičena, saj je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe kot tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami. Še vedno upamo, da bodo predstavniki stavkovnega odbora pristopili k skupnemu in konstruktivnemu reševanju problema. Le tako bomo dosegli sporazumno odločitev ki bo v prid vseh zaposlenih,” pa je dejal direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson.

Po besedah vodstva Arrive so bili vsi zaposleni korektno obveščeni, da udeleženci stavke nimajo pravice do nadomestila plače.

»Rad bi se javno zahvalil tistim voznicam in voznikom, ki danes delajo. Razumejo sporočilo vodstva, da stavka ni primerno sredstvo za doseganje ciljev ter da vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje nerazumnih in nerealnih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo. Moj apel tistim, ki danes stavkajo, razumevajoč njihovo pravico do tega ravnanja, naj si bo razlog zanjo, tak ali drugačen, je, da se vrnejo na delovna mesta in da pomagajo, da s skupnimi močmi, pogovore nadaljujemo in končamo kot uspešna organizacija, ki bo imela prihodnost tudi v bodoče,« je dodal Karlsson.

 

NF, SZJ Arriva Slovenija, STA