ZANIMIVOSTI

Voda – od mita do arhitekture

Ideja o skupni evropski civilizaciji in kulturni raznolikosti Evrope je zasnovana na spodbujanju
dialoga o socialnih, političnih in ekonomskih izzivih današnjega časa. V najbolj prepoznavnem projektu Sveta Evrope in Evropske Unije sodeluje 50 držav, 6.000 mest, 30.000 kulturnih spomenikov, skupno jih obišče več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Povezava slovenskih krajev za popularizacijo in varnost slovenske kulturne dediščinei

Koordinator slovenskih prireditev, Zavod za varstvo kulturne dediščine, je za bogato dogajanje v slovenskih mestih, krajih in vaseh povabil k sodelovanju številne institucije, društva in posameznike, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k večjemu zanimanju in popularizaciji kulturne dediščine. Hkrati je slovensko javnost potrebno opozoriti na ogroženo dediščino, posebej gospodarskih objektov, povezanih z vodo (varovani mostovi, neprilagojeni za današnji promet ipd.), obenem pa se kot vodna država s to občutljivo tematiko približujemo ciljem trajnostnega razvoja sodobne slovenske družbe. Pravica do vode, ki je zapisana v Ustavi Republike Slovenije, je v tem obdobju zelo pomembna tematika, zato je odnos do vode in vodnih virov, ki so v zgodovinskem kontekstu predstavljale skupno dobro vseh (vodnjaki, vaške kali), še posebej pod drobnogledom. Voda je dinamična in močna substanca, ki je del vsega življenja.

Organizatorji so skupaj z muzeji, knjižnicami, galerijami, arhivi in zavodi s področja kulture, območnimi izpostavami Javnega sklada za kulturne dejavnosti, vrtci, šolami, lokalnimi in krajevnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami ter pripadnimi posamezniki pripravili pester program dogodkov.

Pitna voda kadar koli

Voda je vir življenja. Delež vode v človeškem telesu znaša več kot 70 odstotkov. Stara egipčanska beseda za vodo je bila maya, rekli pa so ji tudi ankh. Ankh je ključ za večno življenje,zato je bil star izraz; ona je življenje, ona je voda. Vse biokemijske reakcije zahtevajo vodo. Voda čisti in hladi tvoj organizem, zato je še posebej pomembno, da je čista in energijsko polna. Takšna je še izvirska voda. Voda, ki teče iz pipe v mestih, je filtrirana, obremenjena s kemikalijami in energijsko osiromašena, a vendarle takšno dnevno zlivamo v svoje telo in se včasih celo sprašujemo, kako smo lahko brez energije.

Voda je nosilka in fizična utelešenost tvoje zavesti. Voda si zapomni energijsko vibracijo, s katero pride v stik. Mi smo energijska vibracija in zato naš odnos z vodo tako na zavestnem kot podzavestnem nivoju vpliva na njeno energijsko vrednost. Kakšen je naš odnos z vodo, nam ona odslika nazaj skozi njeno fizično in energijsko stanje. Voda nam odslika, da ni nobenih delitev, da nismo ločeni od ničesar, da smo del velike celote. Je simbol povezanosti in nas spominja na to, da smo le valovi istega oceana. Voda revitalizira. Ima sposobnost, da dvigne tvojega duha.

Kako vodo očistimo v naravi?

V naravi lahko improviziramo s tehniko filtracije z ogljem, peskom in majico, iz katerih si v plastenki ali drugi posodi naredimo zasilni filter. Biološko lahko zelo preprosto očistimo katero koli vodo, če imamo prozorno plastično vrečko in sončen dan. Vrečo napolnimo in jo obesimo vsaj za 1 uro (če je voda vizualno čista) na višje ležeče mesto – drevo, če je kalna, pa dlje. Za kalno vodo je dobro, da jo pustimo toliko časa, da se delci vsedejo (sedimentacija) in šele nato opravimo „sončenje“.

Kemijsko lahko vodo očistimo z glino. Glino raztopimo v vodi in jo pustimo stati preko noči. Tako iz vode odstranimo tudi radioaktivne delce ter radiacijo. Energijsko pa vodo očistimo že z namero – lahko je kratka molitev, mantra ali pa samo misel “Očisti”, ki jo vedno končujemo z zahvalo. Zavestno se zahvalimo vodi (za vsa darila).
Spomnimo se, da k vodi vedno pristopamo z odprtostjo, ljubečim zavedanjem, da je narava voda, da nosi spomin nazaj v ocean in da vpliva na naše življenje. Zavedajmo se, da s svojo zavestjo vplivamo na zavest vode, s katero je ta domnevno suh vodnjak povezan. Ti si voda, ti si življenje.

Povezane vsebine:

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine postavljajo na piedestal vodo

Janja Napast