HEROJ DNEVA

Veterinar, ki rešuje živali tudi v prostem času

Koper, 13. september 2018
Tini iz Kopra se lahko zahvalimo vsi, ki smo že izkusili srčnost in predanost veterinarja Petra Maričiča na Veterinarski kliniki v Kopru, za njen klic na Radio Capris, s katerim so ga v sklopu jutranje oddaje razglasili za Heroja dneva. Kot je dejala Tina, je Peter Maričič veterinar v pravem pomenu besede, poleg svojega dela pa ga poznamo po projektu Urbani ribnik z akvaponiko in ozaveščanju o rastlinah in živali.

Foto: Jaka Ivančič

Kot so dejali na Radiu Capris, Peter Maričič namreč iz narave rešuje zlate ribice, hkrati pa s tem obvaruje tudi naravno okolje. Ribice nato s pomočjo trgovcev odda v posvojitev.

“Zlate ribice so v naravnem okolju dokazano škodljive. Nevestni ljudje jih spuščajo v kale in razna vodna zajetja, kjer pa ribice praktično vse pojedo, od razvojnih oblik dvoživk, do rastlin in žuželk. Biotska raznolikost se preprosto poruši. Če karikiramo, v takem okolju na koncu preživi samo zlata ribica in krastača,” je dejal Maričič za Radio Capris.

Foto: Jaka Ivančič

Foto: Jaka Ivančič

Peter pomaga tudi poškodovanim, nezaščitenim in prostoživečim živalim, kot so golobi, srake in vrane, so poudarili ob razglasitvi Heroja dneva.

“Gre za živa bitja, in če potrebujejo pomoč, se trudim pomagati. To je nekakšno poslanstvo, ki mi je v veliko veselje,” je dejal.

Prispevek je nastal v sodelovanju z Radiem Capris. Na Caprisu namreč vsak dan, s pomočjo poslušalcev, izberejo heroja dneva. Če poznate osebo, ki vam je polepšala dan, naredila nekaj dobrega ali posebnega, jo predlagajte, ekipa radia jo bo obiskala in obdarila z darilnim paketom in personalizirano plaketo za trajen spomin.

“Predlagaj heroja še ti! Zagotovo ga poznaš in bo vesel tega naziva, njegova zgodba in dejanja pa bodo bo navdih za vse nas! Tvoje napotke do herojev na Obali sprejemamo na: 
jutro@radiocapris.si ali s sporočilom na 031 533 288,” so zapisali na Radiu Capris.

Ob opravljanju poslanstva se včasih sreča tudi z zelo zanimivimi in redkimi primeri živali.

“Ob enih ponoči sem dobil klic, da je sredi Izole velika sova. Bil sem zelo presenečen, ko sem našel veliko uharico, ki je še vedno letela, imela pa je zlomljen kljun. Ker se ni mogla prehranjevati, je počasi dehidrirala in omagala. Terapija je bila hranjenje in oskrba rane, po enem letu pa je bila izpuščena nazaj v naravo,” je s poslušalci Radia Capris delil svojo izkušnjo.

Ob koncu jim je namenil še prav posebno sporočilo.

“Podpirajmo dobre projekte za varstvo okolja, mi smo tisti, ki lahko nekaj naredimo. Vsak posameznik,” je dejal današnji Heroj dneva, veterinar Peter Maričič.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel