STEČAJNI POSTOPKI

“Veljavna insolventna zakonodaja krši temeljne človekove pravice”

Koper, 12. oktober 2017
Minuli teden so v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 pozvali vse nekdanje delavce Stavbenika gradbeništvo d.o.o., da se kar najhitreje zglasijo na sedežu organizacije, kjer jim bodo nakazali denar iz naslova prve prednostne razdelitve. V manj kot tednu dni se je na poziv odzvalo kar 80 nekdanjih delavcev.

Foto: KS90

Delavci, ki so na sedež Obalne sindikalne organizacije – KS 90 dostavili svoj transakcijski račun, bodo nanj prejeli del neizplačane plače za november 2012 in odpravnino. Terjatve v skupnem znesku 560.823,40 evrov predstavljajo 42 odstotkov vseh priznanih prednostnih terjatev delavcev.

V sporočilu za javnost je generalni sekretar organizacije, Damjan Volf, zapisal, da so bili nad odzivom delavcev pozitivno presenečeni.

“V manj kot tednu dni se je pri nas oglasilo skoraj 80 bivših zaposlenih, kar predstavlja skoraj 4/5 vseh prednostnih upnikov, nam sporočilo zahtevane podatke, ki smo jih nato posredovali stečajnemu upravitelju Valterju Stepanu. To dokazuje, kako zelo so potrebovali denar, ki so ga zaslužili že konec davnega leta 2012,” je zapisal Volf.

Kot so zapisali, so delavci iz tega naslova na svoje transakcijske račune prejeli “od nekaj sto pa vse do krepko čez deset tisočakov, kolikor so dobili vodilni delavci nekdaj uglednega gradbenega podjetja – rekorder je prejel kar 18.873,34 evrov”.

V sindikalni organizaciji so še opozorili, da so prednostni upniki prejeli 42 odstotkov vseh prednostnih terjatev le dober mesec pred peto obletnico oklica stečaja.

“Ogorčeni smo, da morajo delavci tako dolgo čakati na davno prislužen denar, saj smo mnenja, da je plačilo za opravljeno delo temeljna človekova pravica, trenutna insolventna zakonodaja pa izrazito krši osnovne človekove pravice, saj je prezapletena, nepregledna, postopki pa se začenjajo prepozno in trajajo predolgo,” so zapisali.

Foto: KS90

Dodali so, da se velika večina stečajnih postopkov v Sloveniji konča brez razdelitve stečajne mase. V letu 2015 se je tako zaključilo 1002 stečajnih postopkov, od tega 78 odstotkov brez razdelitve stečajne mase, poplačilo upnikov je bilo zgolj 14-odstotno, v letu 2016 pa 1407 stečajnih postopkov, od tega 58 odstotkov brez razdelitve stečajne mase, poplačilo upnikov pa je bilo le 22-odstotno.

Sporočilo za javnost so zaključili z apelom pristojnim inštitucijam k ureditvi zakonodaje tako, da se ne bodo kršile temeljne človekove pravice. Predlagajo, da bi priznane prednostne terjatve delavcev v najkrajšem možnem času od oklica stečaja poplačala država, ki bi nato kot upnica vstopila v stečajni postopek ter skozi upniški odbor nadzorovala in pospeševala postopke.

“Priznane prednostne terjatve delavcev v veliki večini stečajnih postopkov predstavljajo do pet odstotkov vseh priznanih terjatev, kar je “zanemarljiv” znesek. S takim ukrepom država ne bi samo stopila koraka bliže slovenskemu delavcu, ampak bi tudi povečala potrošnjo in dobila možnost stopiti na prste anomalijam, ki se dogajajo v stečajnih postopkih”, so pojasnili v Obalni sindikalni organizaciji.

Povezane vsebine:

Po petih letih bodo delavci Stavbenika končno dobili del zasluženega denarja

Vozniki stavkali, avtobusni promet pa je potekal skoraj nemoteno

OSOKS90, NF