NEPREMIČNINE

Veliko povpraševanje, pričakovanja, medtem ko ponudba usiha

Nepremičninski trg je maksimalno aktiven, diha s polnimi pljuči, število prodajnih transakciij se povečuje, medtem ko ponudba že postopno usiha.

Najbolj iskanih nepremičnin skoraj ni več, ko se tovrstna ponudba na trgu pojavi, se nemudoma proda. Običajno se pojavi več resnih kupcev hkrati. Takšen je prodajni scenarij letošnje pomladi. Prodali bi lahko precej več nepremičnin, zlasti novogradenj, ki jih ni, zato posledično rastejo cene slabšim in rabljenim nepremičninam.

Nekaj redkih novogradenj, ki so na trgu, je že vnaprej razprodanih, še zlasti tistih, katerih termin dokončanja je predviden še v letošnjem letu. Ostale gradbene investicije za stanovanjsko novogradnjo so še v fazi priprave projektne dokumentacije in v postopku pridobivanja soglasij ter dovoljenj, zato bodo luč sveta uzrle šele v prihodnjih dveh letih.

Do takrat pa bomo še naprej trgovali z rabljenimi nepremičninami, katerih vrednosti so se v zadnjih šestih mesecih v povprečju že dvignile za 10 do 15 %.

Nekoliko manjšo, a bolj realno rast vrednosti opažamo pri hišah, katerih ponudba se postopno veča. Čedalje več je naprodaj samostojnih, klasično grajenih starejših hiš iz 70. in 80. let, potrebnih prenove z današnjo, povsem drugačno in sodobno prostorsko razporeditvijo, kakor tudi spremembo vira ter načina ogrevanja, za boljšo oz. višjo energetsko učinkovitost stavbe.

Enako je možno zaznati na trgu najemniških nepremičnin, ki jih pravzarav skorajda ni več. Opažamo, da so se najemnine za celoletno najemniško razmerje pri oddaji eno, dvo ali trosobnega stanovanja v povprečju zvišale za 50, pa do 100 EUR mesečno. Veliko najemniških stanovanj, katerih lastniki so jih doslej oddajali čez celo leto ali le študentom čez študijsko leto, je sedaj preurejenih in prilagojenih masovnemu turističnemu trgu najemniških stanovanj, ki pri oddaji dosegajo izredno visoke finančne prihodke.

Evforija na nepremičninskem trgu je ponovno tu; ogromno povpraševanja po skoraj desetletju recesije, realno visoka pričakovanja kupcev ob čedalje večjem razvoju tehnologij varčnega in ekološko osveščenega bivanja, medtem ko se žal velika večina prometa z nepremičninam vrši s starimi, starejšimi ali le prenovljenimi nepremičninami.

V naši posredniški družbi že dalj časa oblikujemo višje prodajne cene, prilagojene novim tržnim razmeram, zato z uspešnim doseganjem prodajnih rezultatov nimamo težav.

Na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj lahko povsem suvereno svetujemo in pomagamo vsem našim strankam pri njenih odločitvah, na katerikoli nepremičninski poti.

S prijetnimi pozdravi.

Obala nepremičnine d.o.o., Branko Lončar, vodja prodaje

Povezane vsebine:

Sedaj je pravi čas za nepremičnine …