INTERVJU

»Vedno sem skušal dati prednost tistim projektom, ki so jih ljudje bolj potrebovali«

Intervju: Peter Bossman, župan Občine Piran

Investicija v Dom vodnih športov je v fazi realizacije. Ali dela potekajo v skladu s časovnico? Kakšne bodo vsebine nove pridobitve?

Investicija poteka v skladu z načrti in zelo sem ponosen, da bodo naši številni, tudi mednarodno uspešni jadralke in jadralci dobili ustrezne prostore za izvajanje njihove športne in šolske dejavnosti. Dom vodnih športov bo sprejel tudi surferje in suparje ter druge športnice in športnike na vodi, sama investicija pa vključuje zunanjo ureditev z novim parkiriščem, pločnikom in kolesarsko stezo, ki povezuje Portorož z Bernardinom. Maritimna ureditev bo omogočala varno izplutje, vplutje in privezovanje plovil, objekt pa bo ustrezno opremljen tudi za prirejanje regat.

Konec meseca se izteče rok za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Kako komentirate dosedanje korake Slovenije k implementaciji in kako hrvaško stališče?

Za nas, prebivalke in prebivalce obmejnih krajev, je vsaka meja boljša rešitev kot nedoločena meja, zato si želimo čimprejšnje implementacije razsodbe arbitražnega sodišča. Gre za mednarodno veljaven pravni akt, za obe državi zavezujoč takšen, kot je, zato ne vidim potrebe po odlašanju. Je pa pomembno, da ta proces poteka brez netenja nestrpnosti in nepotrebnih incidentov, ki bi obremenili naše odnose v prihodnosti. Upam, da bosta Zagreb in Ljubljana pri uveljavljanju arbitražne odločitve sledila zgledu naših obmejnih lokalnih skupnosti, ki smo kljub vsem težavam z nedoločeno mejo uspele ohraniti in celo okrepiti naše tradicionalno dobre odnose in sodelovanje. Upam, da bo razsodba arbitražnega sodišča kljub trenutnim zadržkom hrvaške politike uveljavljena v razumnem roku. Verjamem pa, da bo nova meja s časom postala le črta na zemljevidu, mi pa bomo skupaj živeli naprej tako, kot smo v Istri vedno živeli. Kot dobri prijatelji, tesno povezani s skupno zgodovino in kulturo.

Kako poteka sodelovanje turističnih združenj oz. organizacij vseh štirih obalnih občin? Vidite smisel v povezovanju oz. krepitvi sodelovanja pri promociji Slovenske Istre kot celovite turistične destinacije?

Sodelovanje med obalnimi občinami je dobro. Tudi na področju turizma. Za primer lahko vzamemo področje športnega turizma oziroma sodelovanje pri organizaciji mednarodnih športnih dogodkov, kot je Istrski maraton in od letos tudi triatlon IRONMAN, pri katerih tekmovalne trase prestopajo občinske meje in povezujejo naše goste.

Obalne občine je pred leti povezovala redna morska linija. Številni viri navajajo različne vzroke, zakaj je ni več. Kaj vi mislite o tem? Vidite smisel v ponovni obuditvi te povezave?

Želja, da bi vse obalne kraje povezovala redna morska linija, ni dovolj. Ljudje bi jo morali tudi uporabljati, a se je izkazalo, da pri sodobnem tempu življenja raje izberejo alternativne, hitrejše oblike mobilnosti. Dokler bodo občanke in občani imeli možnost, da iz enega obalnega kraja v drugega po cesti pridejo vsaj dvakrat hitreje kot po morju, morska linija ne bo zaživela. Bi pa občina z veseljem podprla uvedbo morske linije v poletnih mesecih oziroma v obdobju zgoščenega prometa na kopnem.

Nehvaležno je ocenjevati delo kolegov županov, pa vendarle. Kako ocenjujete delo županov ostalih obalnih občin? Kateri projekt bi pohvalili, katere pa bi Vi izpeljali drugače?

Ne le nehvaležno, nekorektno bi bilo, saj ne poznam vseh izzivov, s katerimi so se moji kolegi spopadali. Verjamem, da vsi delajo po svojih najboljših močeh in so izpeljali vse, kar je bilo v danih okoliščinah možno. Ali so s svojimi dosežki zadovoljni, pa je vprašanje zanje.

Izteka se drugi mandat vašega županovanja. Katere pomembne dosežke bi izpostavili?

Zelo pri srcu mi je multimedijski muzej in kulturno središče Mediadom Pyrhani, ki je postal pravi magnet za obiskovalke in obiskovalce Pirana, pa tudi občanke in občani mi navdušeno pripovedujejo, kaj vse novega so tam izvedeli o svojem starem mestu. Vesel sem, da je Strunjan dobil sodobno ribiško pristanišče in da smo zgledno uredili obalni pas na Fornačah. Najbolj ponosen pa sem na tiste manjše investicije, ki sicer ne plenijo pozornosti javnosti, ljudem pa bistveno izboljšajo kakovost življenja. Naj gre za pločnik na Košti, vaško središče v Sv. Petru ali javno stranišče v Piranu. Kot župan pomembnosti projekta nikoli nisem meril po atraktivnosti. Vedno sem skušal dati prednosti tistim, ki so jih ljudje bolj potrebovali.

Katera volilna obljuba ni bila realizirana do danes? Bo realizirana do konca mandata? Če ne – zakaj ne?

Zdravstveni dom v Luciji je resnično nujno potreben obnove in zelo si prizadevamo, da bi z njo začeli že prihodnje leto. Gre za zelo zahteven postopek, saj zdravstvenega doma ne moreš kar zapreti v času obnove, ki smo jo želeli izpeljati tudi v sodelovanju z drugimi partnerji pri urejanju novega središča Lucije. Ker se ti načrti niso izšli, bomo novi zdravstveni dom zgradili sami. Upam, da nam bo to uspelo še pred iztekom mandata.

Boste kandidirali na prihajajočih županskih volitvah? (Če ne boste, kateri so novi izzivi na vaši poti?) V javnosti so se pojavile govorice, da se zanimate za pomembno zadolžitev v Bruslju. Lahko te govorice potrdite? Za kaj gre?

Sem član Socialnih demokratov, ki bomo svojega kandidata za župana izbrali šele prihodnje leto na kongresu, zato je za to vprašanje še prezgodaj. V tem trenutku sem povsem osredotočen na izvedbo projektov in nalog, ki sem si jih začrtal ob začetku mandata, in o prihodnjih volitvah ne razmišljam. Me pa delo za ljudi iskreno veseli in želim si ga opravljati tudi v prihodnje. O tem, v kakšni funkciji, pa je še preuranjeno govoriti.

Kaj počne Peter Bossman v prostem času?

Če se malo pošalim, sem po sedmih letih županovanja skoraj že pozabil, kakšno je življenje, ko imaš prosti čas. V resnici je teh trenutkov brez obveznosti tako zelo malo, da jih najraje posvetim svoji družini. Le tu in tam mi morda uspe odigrati kakšno partijo golfa.

Bojan Oblak

Mauro Belac

Povezane vsebine:

Prostorsko urejanje občine Piran mora biti prilagojeno potrebam občanov

Istra je izjemen, a nadvse občutljiv potencial

Častitljivih devetdeset let Sergia Perentina, ki mu morje pomeni življenje

Za uvod v Carpaccievo leto v Piranu o med vojno odnesenih umetninah iz slovenske Istre