REFERENDUM O DRUGEM TIRU

Večina volivcev podprla vladni zakon o drugem tiru

Koper, 25. september 2017
Referendum o zakonu o drugem tiru njegovim pobudnikom ni uspel. Večina volivcev je namreč ob nizki udeležbi zakon podprla, zanj je glasovalo 53,5, proti pa 46,5 odstotka volivcev. Referenduma se je udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev, s čimer udeležba sodi med nižje v zgodovini samostojne države.

Foto: Wikimedia

Za zakon o drugem tiru je glasovala večina volivcev v skoraj vseh volilnih enotah, razen v dveh enotah – Ljubljana Center in Kranj. Najbolj prepričljivo so ga podprli v volilni enoti Ptuj, kjer je sicer bila udeležba najnižja, največ volivcev pa se je glasovanja udeležilo v postojnski volilni enoti.

Premier Miro Cerar je v prvi izjavi po zaprtju volišč komentiral predvsem nizko udeležbo.

“V veliki meri je pokazala, da imajo volivci dovolj političnih igric in da podpirajo vladni projekt,” je dejal.

Foto: Wikimedia

Dodal je, da gre za pomemben razvojni projekt za našo prihodnost, volivci pa so tudi z neudeležbo dali zeleno luč vladi, da opravi začrtano delo in zgradi drugi tir. Dela na terenu bodo po besedah vlade stekla novembra.

Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je že napovedal pobudo za oceno ustavnosti, dodal je, da bodo stroške, ki so nastali z referendumom, poslali vsem poslancem, ki so zakon podprli.

Z izidom referenduma so zadovoljni v koprski občini, župan Boris Popovič je sicer priznal, da zakon ni popoln, a bo državljanom dal dvotirno železniško povezavo med Divačo in Koprom, ki je za tukajšnje prebivalce zelo pomembna.

Povezane vsebine:

Minister Gašperšič: Vlaki bi lahko po drugem tiru vozili že leta 2025

Odziv Sveta za civilni nadzor izvedbe projekta drugi tir na zlorabo podpisa Koordinacijskega odbora

Vili Kovačič: “Vladi se mudi navidezno, hoče le prvo lopato!”

NF