PRIREDITVE

Valovi dobrih vibracij v Ankaranu vse do konca avgusta

Ankaran, 23. avgust 2017
Tudi zadnja dva tedna Poletja v Ankaranu bosta poskrbela za veliko smeha in kopico glasbenih užitkov.

Foto: Zavod KŠM Tolmin

Tokratni programski sklop, od 24.do 29. avgusta, bo otvorila legendarna Neca Falk s koncertom Maček Muri in Muca Maca, najmlajši pa bodo na svoj račun prišli tudi zadnje štiri dneve v avgustu, ko bodo od ponedeljka do petka uživali v raznolikem programu. Ljubitelje gledališča bosta zabavala Jaka Andrej Vojevec s komedijo Hamlet pa pol in Kvelb Theatre z ulično predstavo Nora družina. Za dobro glasbo bodo poskrbeli Manouche in Ovce na Valdoltri in skupini Kontradikshn ter Rašpa na Študentu.

Ne zamudite festivala na valovih dobrih vibracij!

VALDOLTRA

Četrtek, 24. 8., ob 20.00, Maček Muri in Muca Maca, koncert

Pesmi: Kajetan Kovič, glasba Jerko Novak
Nastopajo: Neca Falk – vokal, Jerko Novak in Miro Novak – kitara

Za pesniško-glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca je pravzaprav težko napisati kaj novega. V tridesetih letih življenja projekta so bili namreč uporabljeni že vsi presežniki. Jure Longyka: „In kdo je za legendo zaslužen? Nedvomno najbolj njen avtor Kajetan Kovič. Takoj za njim pa sta avtor glasbe Jerko Novak in pevka Neca Falk … Nihče ne poje bolje rokenrola za otroke kot Neca Falk.” Milan Dekleva: „Brez pretiravanja trdim, da sta Neca in Jerko razmaknila obzorja slovenske otroške domišljije v pretanjenem objemu besede in zvoka … Jerko Novak je z nonšalantnim zamahom spravil na kup izročilo svetovne etno glasbe in ga cepil na rockerski in improvizatorski cepič, tako da je stvar morala postati večna …“

Sobota, 26. 8., ob 20.00, Manouche, koncert

Glasbeni kolektiv Manouche je petčlanska zasedba, ki sta jo pomladi leta 2011 ustanovila Robert Pikl in Marco Grabber. Poleg omenjenih dveh dopolnjujejo bend še trije stalni člani: Petra Trobec (vokal, harmonika), Krešimir Tomec (bas, synth) in Luka Ipavec (trobenta, spremljevalni vokal). Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente, vse skupaj začinjeno z energijsko polnimi in domiselnimi plesnimi ritmi, pa ne le za pristaše swinga. Na odru vedno znova pokažejo, zakaj so eden najbolj vročih bendov na naši glasbeni sceni in zakaj njihove stvaritve zbujajo nova in nova pričakovanja.

Nedelja, 27. 8., ob 20.00, Jaka Andrej Vojevec: Hamlet pa pol, komedija

Dogajanje se vrti okoli premiere Hamleta v osrednji gledališki hiši. A bolj kot se bliža veliki dogodek, bolj postaja jasno, da so odnosi v gledališču prav tako zapleteni kot v sami drami. Kdo hoče komu ukrasti stolček? Kdo kaže prijazen obraz, za hrbtom pa rovari in spletkari? Komu je prva skrb umetnost in gledališče, kdo pa se želi le okoristiti? Predvsem pa, kdo bo razmotal gordijski vozel spletk in nakan? Z uporabo mask in tehnik sodobne commedie dell’arte bodo nastopajoči odigrali vsak po več vlog ter tako ponudili svež in zabaven pogled na najslavnejše delo velikega barda, hkrati pa omogočili edinstven vpogled v zakulisje sodobnega gledališkega sveta.

Ponedeljek, 28. 8., ob 18.00, Kvelb Theatre: Nora družina, ulična komedija

Klasična predstava uličnega gledališča, v kateri se bolj ali manj ekscentrični člani večgeneracijske družine na svoj nori način vključujejo v vsakodnevno življenje v neznanem kraju. Svojeglavi dedek, velikanski dojenček, vesela vdova ter rahlo senilna babica se na sprehajališču ob plaži zapletajo v improvizirane situacije z mimoidočimi ter ob ali brez glasbene spremljave sprožajo salve smeha. Ne veste, kaj početi v neznanem mestu? Ne veste, kaj početi z lastno družino? Pridite in se nasmejte!

Torek, 29. 8., ob 18.00, S pravljico okrog sveta: Španija, glasbena pravljica z delavnico

Želiš spoznavati različne kulture sveta? Želiš izvedeti marsikatero zanimivost, pa nimaš izpita za letalo ali avtodom? Nič zato! Mi potujemo prek pravljic! Beremo jih, in kot bi mignil, smo na različnih koncih sveta! Na potovanju nas spremlja Palček Znalček! On kar precej ve o vseh deželah sveta. Tokrat bomo potovali v Španijo. Pridruži se nam, pripravi potovalko, v katero spakiraj le domišljijo … pa bo! Se vidimo!

Torek, 29.8., ob 20.30, skupina Ovce, koncert

Ovce so nastale leta 2013 iz sodelovanja med Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič in ansamblom Kraški ovčarji. Zasedba je posnela 2 zgoščenki, na prvi je izbor uglasbljene Kajuhove poezije, na drugi pa je umetniški vodja ansambla Aljoša Saksida uglasbil odlomke iz pisem Pinka Tomažiča, žrtve fašističnega terorja. Na koncertu bo poleg uglasbljenih pisem Pinka Tomažiča ter Kajuhove poezije ansambel Ovce predstavil tudi nekaj pesmi z novega projekta Lepa Vida.

ŠTUDENT

Petek, 25. 8., ob 22.00, Kontradikshn, Rašpa, koncert

 Kontradikshn – skupina, označena kot slovenska electro-rock mašina, ki na svojevrsten način zlepi skupaj nezdružljivo: breakbeatništvo, moderno elektroniko in drum’n’bass preko (post) punk sporočil, ki so lahko intimna, osebna in odvisna od poslušalca. Sozvočje, ki rado povabi na hipnotični ples tudi ljudi z malo manj plesnimi navadami. »Čisto zares: Kako Prodigy sreča Laibach, na poti na špil srečata The Chemical Brothers in vsi skupaj zalutajo na koncert, ki se ti zgodi po dolgem času in le enkrat; spet mladi, sveži, relevantni in dostopni.« (Jaša Lorenčič)

Samo na Študentu bo z že omenjenimi metaforičnimi in dejanskimi izvajalci nastopila tudi skupina Rašpa, nova zasedba preverjenih punkerjev z Reke.

 

Občina Ankaran