HRUP V IZOLI

V turističnih mestih naj se nočni mir začne ob polnoči

Izola, 30. april 2018
Po peticiji za podporo organizatorjem prireditev v Izoli je župan Igor Kolenc slednje povabil na pogovor. Župan ponovil, da bodo pomagali vsakomur, ker si želijo prireditev.

Foto: Nataša Fajon

Ponedeljek, 23. april 2018. Izolski gostinci pri županu Igorju Kolencu. Odzvali so se na vabilo, za katerega se je slednji odločil, potem ko je po spletu zaokrožila peticija s prošnjo za podporo organizatorjem prireditev. Številni so podpisali, da si želijo več dogodkov in izrazili nasprotovanje njihovemu omejevanju.

Pogovor je po besedah Matica Horvata iz Hangar bara prinesel dogovor, ki vsem gostincem dovoljuje do enajst prireditev letno. Sami jih sicer načrtujejo več, a jih bodo pripravili tako, da ne bodo presegali omejitev hrupa.

Po pogovoru je župan Igor Kolenc odločno zavrnil navedbe v peticiji in jih označil za čisto navadno laž.

“Ko se lansira takšne peticije, ki so zavajajoče in lažnive ter ne izkazujejo realnega stanja, se jaz o tem ne pogovarjam. In nikomur, ne tistim, ki želijo ustaviti dogajanje v Izoli, ne tistim drugim, ne bom dovolil izsiljevanja,” je bil jasen.

Pojasnil je, da so zasebni organizatorji lani pripravili skupaj 44 prireditev, le eden je pri tem imel težave, saj je sam organiziral kar polovico dogodkov, za katere je vložil štiri prijave.

Foto: Nataša Fajon

“Če organizirate več kot 12 prireditev na eni lokaciji, potem ste podvrženi drugačni zakonodaji, drugačni pripravi elaboratov. A vedno smo vsem pomagali, vedno bomo pomagali, ker mi želimo imeti prireditve,” je dejal župan.

Po njegovih besedah je sicer seznanjen s skupino ljudi, ki si na vse pretege želi zagotoviti mir, a tudi njim je pojasnil, da si na občini želijo še bolj živo Izolo, saj se ne morejo podrediti posameznikom.

Medtem se zbiranje podpisov nadaljuje, v peticiji pa se eden od predlogov nanaša tudi na spremembo začetka javnega miru, ki naj bi se z obstoječe 22. premaknil na 24. uro. Za slednje si že dolgo prizadeva tudi Kolenc.

“Poudarjam, Izola je turistično mesto, za svoj neuspeh štejem to, da v sedmih letih nisem dosegel, da bi se zakonska podlaga nočnega miru z 22. ure prenesla na 24. uro za vsa mesta, ki imajo odločbo, da so turistična mesta. S tem bi namreč rešili večino težav,” je še povedal.

Peticijo je do danes podpisalo 946 ljudi, po besedah organizatorjev prireditev pa bodo podpise kljub dogovoru izročili občini.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Peticija za podporo organizatorjem prireditev v Izoli

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene