ZAŠČITA ŽIVALI

V Trstu priredili shod proti krutemu pobijanju nutrij

Trst, 26. marec 2018
V soboto je v Trstu potekal shod proti krutemu iztrebljanju nutrij, ki so se ga udeležila številna italijanska pa tudi slovenska združenja za zaščito živali. V središču mesta se je zbralo nekaj 100 ljudi, ki so se sprehodili do sedeža dežele Furlanije-Julijske krajine in vodstvu predali sporočilo, naj sprejme ukrepe brez nasilja in z drugačnimi pristopi zmanjša populacijo teh živali, saj nasilje ni rešitev.

Foto: Tilen Pajek

Odhajajoča deželna uprava je pred kratkim sprejela ukrepe, ki predvidevajo kruto iztrebljenje nutrij, so opozorili v več združenjih za pravice živali. Jasno je, da je ohranitev neavtohtone živalske vrste v mestnem habitatu nesmiselna, hkrati pa je nesprejemljiva uporaba nasilnih metod zmanjševanja populacije teh živali. Nutrije naj bi namreč ujeli in pokončali s streli pištole ali plinom, kar kaže na nespoštovanje pravice do življenja in svobode.

Po besedah enega od organizatorjev evropska uredba za neavtohtone vrste določa zajezitev populacije ali iztrebljenje, dovoljuje pa uporabo tako smrtonosnih kot nesmrtonosnih metod. V Italiji imajo od leta 1992 v veljali zakon, v skladu s katerim je potrebno število prostoživečih živali najprej zajeziti z uporabo nenasilnih praks, šele v primeru neučinkovitosti pa pridejo na vrsto nasilne metode.

Zaščitniki živali so glede sprejetih ukrepov opozorili tudi na to, da lahko lovci streljajo nutrije, četudi jih najdejo v njihovem habitatu, pa jih ne uspejo zvabiti v past, te metode pa lahko uporablja tudi drugo osebje, ki je opravilo posebno regionalno usposabljanje, lastniki kmetijskih zemljišč, na urbanih območjih pa službe za deratizacijo.

Foto: Tilen Pajek

Shoda so se udeležili tudi člani Obalnega društva proti mučenju živali iz Kopra.

»Tu smo v podporo nutrijam, saj to problematiko dobro poznamo, ker smo je deležni tudi v Kopru. V zadnjih mesecih so namreč nutrije skrivnostno izginile s področja Bonifike, zdaj pa se ukvarjamo z nutrijami v Olmskem kanalu, kjer je tudi kar vroče,« je pojasnila Andreja Bogataj – Krivec, predsednica društva.

Foto: Tilen Pajek

V društvih za živali namesto nasilnih metod predlagajo sterilizacijo in hrano, ki zmanjšuje plodnost teh glodavcev. Med čakanjem na odgovor bo lokalna skupnost organizirala loterijo, s katero bodo zbirali sredstva za sterilizacijo nutrij na območju Ria Ospa.

Povezane vsebine:

Pirotehnična sredstva in hišni ljubljenčki