21. FSF

V tednu dni bo v Portorožu na ogled 111 filmov

Ljubljana, 4. september 2018
Med 10. in 15. septembrom bodo vse glavne filmske poti vodile v Portorož, kjer bo potekal že 21. Festival slovenskega filma. Ta bo letos za dan daljši, razširil pa se bo tudi prostorsko do nekdanjega portoroškega skladišča soli Monfort ter celo do ljubljanskega kina Komuna. Na njem si bo moč ogledati 111 filmov, od tega 16 celovečernih igranih in dokumentarnih v tekmovalnem programu.

Foto: Katja Goljat

Na današnji novinarski konferenci je direktorica FSF, Jelka Stergel, predstavila zasnovo programa, člane letošnje žirije in vsebinske značilnosti letošnje filmske produkcije v Sloveniji, za katero je že ob prvi najavi festivala razkrila: »Največja značilnost letošnjega filmskega nabora je raznolikost žanrov, stilov in tudi tem, ki jih avtorji obravnavajo. Če smo se morda zadnja leta navadili na precejšnje sovpadanje stilov pri obravnavi pretežno socialnih tem, si bomo letos lahko ogledali tako žanrsko izčiščene zgodbe z urbano tematiko kot subtilne avtorske izpovedi. Tudi izbor najboljših dokumentarnih filmov ponuja paleto najrazličnejših zvrsti: glasbeni dokumentarec, biografski in avtobiografski, zgodovinski, vojni …«

Foto: Nataša Bučar (direktorica SFC), Jelka Stergel (direktorica FSF), Tjaša Smrekar (vodja FSF), avtor: Katja Goljat

Festival se bo začel s premiernim predvajanjem kratkega predfilma Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča in celovečernega igranega filma Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart. Otvoritveno slovesnost bo povezoval Jure Longyka, po slovesnosti bo vabljene v Leseni dvorani razstavišča Monfort zabavala glasbena skupina Tonja Princess Trio.

Na slovesnosti v Glavni dvorani portoroškega Avditorija bodo podelili tudi nagrado Metoda Badjure, ki jo letos prejme scenarist in režiser Tugo Štiglic. Na festivalu se mu bodo poklonili s projekcijami treh njegovih celovečernih filmov za mladino, s katerimi je pustil trajno sled v slovenskem kulturnem prostoru, v Beli dvorani pa bodo na ogled fotografije in plakati, ki bodo predstavili in obeležili ustvarjalno delo letošnjega nagrajenca.

V tednu dni bo v Portorožu v vseh sekcijah skupaj na ogled 111 filmov, od tega se bo v tekmovalnem programu pomerilo 16 celovečernih, 6 srednjemetražnih, 17 kratkih, 10 študentskih filmov in 3 manjšinske koprodukcije. V skrben pregled programske komisije je sicer prispelo 154 prijav.

Foto: Katja Goljat

»Da je slovenska kinematografija polna elana, priča tudi mednarodna dejavnost naših filmskih ustvarjalcev, katerih rezultat je šest kakovostnih koprodukcij, med njimi zmagovalec festivala v Karlovih Varih Olmo Omerzu z Zimskimi muhami ter Žaba Elmirja Jukića, ki je na letošnjem festivalu v Pulju prejel zlati areni za najboljši film in režijo v sklopu manjšinske hrvaške koprodukcije. Predstavili bomo tudi igrana celovečerca, ki sta nastala s pomočjo ukrepa denarnih povračil,« je dejala Jelka Stergel.

Foto: Katja Goljat

Skupaj se bo za uradne festivalske nagrade potegovalo 52 filmov, v spremljevalnem programu se bo v sklopu Podmladek odvrtelo 11 osnovnošolskih in srednješolskih filmov, na festivalu pa si bomo lahko ogledali tudi 9 kratkih otroških animiranih filmov.

Obeta se tudi bogat strokovni program, ki med drugim vključuje drugo koprodukcijsko srečanje v sodelovanju s Filmskim centrom Srbije, vse do petka pa bo zvečer v Monfortu poskrbljeno tudi za družabni del v družbi glasbenikov.

Kot je pojasnila vodja festivala, Tjaša Smrekar, se bo tekmovalni program odvijal v Glavni dvorani Avditorija Portorož, številne projekcije preglednega programa, mednarodnih koprodukcij in sekcije Posvečeno pa si bo mogoče ogledati v razstavišču Monfort, kjer bo potekalo tudi vsakodnevno večerno druženje s pestrim glasbenim programom. Vstop na filmske projekcije v nekdanjem skladišču soli, razstavišču Monfort, bo prost do zapolnitve kapacitet, za večerna druženja pa bo zadostovala akreditacija ali vstopnica za ogled festivalskega filma.

Da bi festival dosegel čim več ljubiteljev filma, bodo letos 10 izbranih dokumentarnih filmov s festivalskega programa predvajali tudi v ljubljanskem kinu Komuna. V nedeljo, 16. septembra, in ponedeljek, 17. septembra, pa bodo v Kinu Komuna v okviru festivala predvajani zmagovalni filmi 21. Festivala slovenskega filma.

Zaključek festivala bo 15. septembra, ko bodo v portoroškem Avditoriju podelili filmske vesne.

Uredništvo