NAPOVEDNIK

V Portorož znova prihajajo mehurčki

Portorož, 21. december
Torek, 26. decembra, bo v Portorožu vse v znamenju mehurčkov. Na šestem Festivalu penin bodo poleg slovenskih, hrvaških, italijanskih in avstrijskih penin predstavljena tudi francoska šampanjska hiša Taittinger. Za glasbo bo poskrbela Alenka Godec.

Foto: TZP

Turistično združenje Portorož sporoča, da ljubiteljev merhurčkov tudi letos ne bodo razočarali. V Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bodo namreč v torek, 26. decembra, na 6. Festivalu penin, lahko spoznali vrhunske peničarje, natančneje, sodelovalo jih bo kar 31 z več kot 150 vzorci penin.

»Okusiti bo mogoče najboljše penine iz kleti Andrej Krmac, Bevec Jože, Brič, Bužinel, Čarga, Hiša vina Doppler, Istenič, Klet Brda, Matic wines, Movia, Peneča medica Cesar, Posestvo Klenar, Puklavec family wines, Radgonske gorice, Sanabor, Vina Bordon, Vina Štoka, Vinakoper, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vinska klet Mastnak in Winery Mihelin. Ponudbo bodo popestrila tudi peneča vina iz italijanskih kleti Astoria, Serena wines in Tenuta Roletto, hrvaška iz Vina Prelac, Vina Vuglec, Vinarija Sibon in Veralda, proizvajalec avstrijskih penečih vin oz. sekta Sektellerei Szigeti ter ekskluzivni francoski proizvajalec šampanjca Champagne Taittinger. V preddverju Kristalne dvorane si bodo obiskovalci lahko privoščili izbrane jedi hotelskega chefa Daniela Pauseja,« so zapisali na TZP.

Za laskavi naziv najboljše penine Portoroža in vstop v častitiljivo družbo zmagovalcev minulih festivalov – Isteniču (2012 in 2013), Miranu Sirku iz kleti Bjana (2014), Vinarstvu Rebula (2015) in kleti Sektkellerei Szigeti (2016) – se bo potegovalo 20 peničarjev s 47 vzorci penin.

Svečani program festivala se bo začel ob 17.00 na terasi pred hotelom s koncertom priljubljene pevke Alenke Godec. Slovenski vitezi vina bodo skupaj z direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom, županom Občine Piran Petrom Bossmanom in vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan razglasili zmagovalno penino Portorož 2017. Program v parku bo brezplačen.

Foto: TZP

Presenečenje letošnjega Festivala penin je Champagne Taittinger, ki velja za enega najprestižnejših na svetu. V ekskluzivnem kotičku Damskega salona hotela Kempinski Palace Portorož bo hiša Taittinger – umešča se med največje proizvajalce šampanjca v Šampanji – predstavila svoje prestižne mehurčke. Njihove šampanjce izbirajo izbrane družbe po vsem svetu, Taittinger pa je med drugim najljubši šampanjec Jamesa Bonda. Letno napolnijo okoli 6 milijonov in pol steklenic, na posestvu pri Reimsu pa jih hranijo približno 18 milijonov.

V parku hotela Kempinski Palace Portorož bo vse do 2. januarja potekala božično-novoletna tržnica Vse sladkosti življenja z bogatim spremljevalnim programom. Obetajo se koncerti, Magic Secret Disco, cirkus in predstave za otroke.

V Piranu bodo novo leto na prostem pričakali na Tartinijevem trgu, kjer bosta za zabavo poskrbela skupina Big Foot Mama in Isaac Palma. Na prvi dan novega leta bo na portoroški plaži potekal že tradicionalni Novoletni skok v morje, ki mu bosta sledila veličasten ognjemet in koncert Isaaca Palme.

Festival penin bo potekal med 16. in 20. uro. Vstopnina bo v predprodaji znašala 20 evrov (do 20.12.2017 na www.portoroz.si in do 24.12.2017 na prodajnih mestih TIC Piran in TIC Portorož, na dan dogodka pa 25 evrov na blagajni pred hotelom Kempinski Palace Portorož, za kar bo vsak obiskovalec lahko neomejeno degustiral izbrane penine, prejel pa bo tudi kristalen kozarec za penino Italesse Richard Juhlin Optimum.

NF