ČRNA ŠAGRA

V Pobegih–Čežarjih se bo ponovno odvijala Črna šagra

Koper, 10. avgust 2018
Po lanskem ognjenem krstu bo tudi letos v zaledju Obale odmevala metal glasba. Sezona šager se je že davno začela, zdaj pa je na vrsti še najbolj alternativna med njimi. V petek, 17. avgusta, dan pred tradicionalno šagro v Pobegih–Čežarjih, se vrača Črna šagra.

Foto: Kriss Dassena

Šagra je od nekdaj sinonim za tradicijo, zabavo, ples, druženje, dobro domačo hrano in živahno glasbo. Črna šagra ohranja vse značilnosti vaških veselic – edina stvar, po kateri se razlikuje, je glasba. Harmonike in poskočno ritme namreč zamenjajo brneče kitare in bobni ter temačna besedila.

Letošnjo šagro bodo odeli v črno:

Ater Era (black metal, slovenska Istra)

Ni veliko bendov, za katere lahko rečemo, da so dosegli kultni status, nesporno pa so med njimi istrski Ater Era. Skupina izvaja ekstremni metal, ki je močno navdihnjen z black metalom in doomom, nagiba pa se tudi k psihedeličnemu ambientu. Oktobra lani so pri največji slovenski metal založbi On Parole izdali svoj tretji studijski album »Clades«, nedavno pa so tudi navdušili z izjemnim nastopom na festivalu Metaldays.

Srd (black metal/black’n’roll, Murska Sobota)

Med najmlajšimi slovenskimi bendi so Srd tisti, ki se najhitreje vzpenjajo tako doma kot tudi v tujini. Zasedba je leta 2017 pri založbi On Parole izdala prvenec »Smrti sel«, ki je dobro prevetril slovensko black metal sceno. Nastopili so že na največjih slovenskih odrih, kmalu pa jih bodo gostili tudi na največjem britanskem metal festivalu, Bloodstock.

Foto: Kriss Dassena

Foto: Kriss Dassena

Snøgg (eksperimentalni black metal, Velenje)

Snøgg sodijo med najbolj zanimive trenutne akterje na slovenski ekstremni sceni. Njihov hibrid temačnejših odvodov black metala in noisa, katerega ostre robove zgladijo z ambientom, je nekaj povsem unikatnega. Skupina je zvrstila že kar nekaj nastopov doma in v tujini, letos pa načrtujejo izdajo dolgometražnega studijskega albuma, ki bo dopolnil sedanjo diskografijo treh EP-jev.

Temna atmosfera se bo na igrišču za zadružnim domom Pobegi Čežarji razlezla v petek, 17. avgusta, z začetkom ob 20.00. Vstop je prost.

Kriss Dassena