USPEŠNA AKCIJAL

V Piranu zbrali kar 31 ton azbestnih odpadkov

Piran, 26. april 2018
Javno podjetje Okolje Piran je v minulem tednu zbiralo nevarne azbestne odpadke. Akcija, ki so jo poimenovali Piran – občina brez azbesta, je bila več kot uspešna. V pičlih petih dneh so zbrali dobrih 31.000 kilogramov azbestnih odpadkov ter uporabnikom prihranili nekaj več kot 8000 evrov.

Foto: Okolje Piran

Kot so sporočili iz Okolja Piran, je akcija potekala med 16. in 20. aprilom, namenjena pa je bila uporabnikom gospodinjstev iz občine Piran, ki so doma hranili nevarne azbestne materiale. V minulem tednu so v Zbirni center Dragonja pripeljali kar 31.040 kilogramov azbestnih odpadkov, s čimer so presegli vsa pričakovanja.

»Lani smo v celem letu zbrali dobrih 7 ton tovrstnih odpadkov, letos pa le v petih dneh kar 31 ton,« so zadovoljni v Okolju.

V Okolju so poudarili, da so z akcijo uporabnikom prihranili približno 8000 evrov, kolikor bi znašal strošek predaje azbestnih odpadkov v zbirnem centru. Nekaj uporabnikov je sicer pripeljalo več kot tono nevarnih odpadkov, zaradi česar so morali višek doplačati, a v Okolju zatrjujejo, da so to naredili rade volje. Kljub temu so namreč privarčevali 260 evrov, kolikor znaša predaja tone odpadkov. V akciji so delavci Okolja porabili 8 rol folije za zavijanje nevarnih odpadkov, ki jih bodo odpeljali po prvomajskih praznikih.

Glede na uspešnost akcije v Okolju Piran že načrtujejo njeno ponovitev prihodnje leto. Sicer pa lahko občani in občanke Pirana vse leto predajajo material, ki vsebuje azbest, v Zbirnem centru Dragonja.

Okolje Piran in Občina Piran sta tako še korak bližje zastavljenemu cilju, in sicer da bi piranska občina v roku petih let postala občina brez azbesta. Ob tem se v Okolju še posebej zahvaljujejo vestnim uporabnikom, ki so sodelovali v akciji in tako pripomogli k skrbi za okolje.

Povezane vsebine:

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel