SEZONA 2018/19

V novi sezoni Gledališča Koper kar šest premiernih uprizoritev

Koper, 11. september 2018
Na včerajšnji novinarski konferenci so v Gledališču Koper predstavili repertoar in abonmajski program za sezono 2018/2019. Gledališče, ki bo v novi sezoni uprizorilo šest premiernih naslovov – štirje so namenjeni odraslim, dva otrokom –, razpisuje pet večernih abonmajev in dva otroška. Vse večjo pozornost pa namenja spremljevalnemu programu oziroma učnim vsebinam, so sporočili iz gledališča.

Foto: STA

Dve od štirih uprizoritev – abonenti si ju bodo lahko ogledali v enem od večernih abonmajev – sta plod sodelovanja z Novosadskim gledališčem, gledališčem madžarske manjšine v Vojvodini in z Mestnim gledališčem Ptuj. V slovenskem in madžarskem jeziku se bodo med seboj sporazumevali in prepevali junaki glasbene komedije Ventilator, ki so jo po motivih Goldonijeve Pahljače spisali Ira Ratej, Jaka Ivanc in Jure Karas. Komedija v novi, sodobnejši preobleki, za katero je glasbo napisal Davor Herceg, režiral pa jo bo hišni režiser koprskega gledališča Jaka Ivanc, bo premierno uprizorjena že 26. oktobra letos. Le mesec dni pozneje pa bo na koprskem gledališkem odru (po predpremieri na letošnjem 25. Primorskem poletnem festivalu) premiero doživela tudi drama italijanskega dramatika Manlia Santanellija Kraljica mati v režiji Damirja Zlatarja Freya. V predstavi bosta nastopila odlična igralca Aleš Valič in prvakinja ljubljanske drame Nataša Barbara Gračner; slednja je na letošnjem 19. mednarodnem festivalu Zlati lev v Umagu (Hrvaška) prav za vlogo Matere prejela grand prix.

Na začetku prihodnjega leta bodo koprski gledališčniki premierno uprizorili komedijo o partnerskih odnosih, Ayckbournove Norčije v spalnicah. Igro z »zavajajočim« naslovom – avtor jo je sredi sedemdesetih napisal kot odgovor na plehkost tedanjih britanskih »spalničnih fars« – bo režirala Katja Pegan, ki se z njo srečuje drugič. Z velikim uspehom so jo v njeni režiji uprizorili v sezoni 1993/94 v SNG Nova Gorica. Kot zadnjo premiero za odrasle bo koprsko gledališče uprizorilo besedilo predstavnice mlajše generacije katalonskih dramatičark, Marte Buchace, Deklice ne bi smele igrati nogometa. Igro o družinski odtujenosti, napisano kot gledališko detektivko, bo režiral mladi režiser Daniel Day Škufca.

Naštete uprizoritve v večernih abonmajih (abonma Premiera, 1, 2 in Sobota) bodo dopolnile gostujoče predstave drugih slovenskih gledališč. Abonenti si bodo v okviru omenjenih štirih abonmajev lahko ogledali še uprizoritev Schirachove »sodniške drame« Teror in si med štirimi gostujočimi predstavami izbrali za ogled še dve. Izbirali bodo med kabaretom Jureta Karasa Realisti (SNG Nova Gorica) in Pop-Tasićevo romantično melodramo Onjegin (SLG Celje) ali Vrhom ledene gore Antonia Tabaresa (MGL) ter avtorskim projektom Stenica (PG Kranj in MG Ptuj).

Brezmejni abonma – štiri države, štirje jeziki, pet predstav

Že drugič v Gledališču Koper razpisujejo tudi Brezmejni abonma, v katerem si abonenti lahko ogledajo pet predstav v produkciji gledališč iz Bosne, Hrvaške, Srbije in Italije. Tudi letos je direktorico gledališča Katjo Pegan pri njeni izbiri vodila želja, da predstavi del tiste gledališke produkcije sosedskega in nekdaj skupnega kulturnega prostora, ki na polju uprizoritvenih umetnosti prav v zadnjem desetletju znova potrjuje svojo umetniško rast. V okviru Brezmejnega abonmaja se bodo predstavila gledališča: Istrsko narodno gledališče iz Pulja (Hrvaška) s Služkinjama Jeana Geneta, v režiji Damirja Zlatarja Freya, Hrvaško narodno gledališče iz Zadra (Hrvaška) s komedijo Balon Matea Matišiča, madžarsko Novosadsko gledališče (Srbija) z dramo Mikve Hadar Galron, gledališče Kamerni teatar 55 iz Sarajeva (Bosna in Hercegovina) z dramo Moje srce je v Zvorniku ostalo Abdulaha Sidrana, v produkciji L’isola trovata iz Rima (Italija) pa v koprsko gledališče prihaja igra Čepica s kraguljčki Luigija Pirandella z znamenitim Gianfrancom Januzzo v glavni vlogi.

Foto: Jaka Varmuž, predstava Kraljica mati

Program, namenjen otrokom in mladini

Čeprav so v Gledališču Koper prepričani, da bodo vse naštete uprizoritve močno zaznamovale letošnjo sezono, to odpirajo z dvema premierama, namenjenima mladini in otrokom. Prvim namenjajo kulturno-zgodovinski gledališki kviz Lepo je biti Koprčan, avtorice in tudi režiserke uprizoritve Renate Vidič, ki bo mladim humorno in duhovito predstavil kulturno dediščino mesta Koper. Besedilo bo krst doživelo kot predstava ob odprtju 8. festivala Pri svetilniku, prav na dan Dan evropske kulturne dediščine 2018, 22. septembra. Najmlajšim v koprskem gledališču namenjajo uprizoritev glasbeno-baletne pravljice Sergeja Prokofjeva Peter in volk – nastala je v koprodukciji z Opero in Baletom SNG Maribor – v koreografiji Gaja Žmavca in v režiji Katje Pegan.

Glasbeno-baletno pravljico Peter in volk si bodo mladi abonenti lahko ogledali v okviru otroškega abonmaja Mavrična ribica (za otroke od 5. do 10. leta, 7 predstav), še mlajšim (od 3. do 5. leta) pa je namenejn abonma Mali oder, v katerem si bodo otroci lahko ogledali domačo predstavo in štiri predstave slovenskih gostujočih profesionalnih gledališč.

Gledališka pedagoginja Gledališča Koper Vanja Korenč je na novinarski konferenci poudarila, da z letošnjo sezono vsebinsko razširjajo spremljevalni program, namenjen otrokom. Ob že ustaljenih delavnicah in ustvarjalnicah – delavnica An Ban, učna ura o gledališču, delavnica prebiranja pravljic Skok v pravljico – je letošnja novost delavnica z naslovom Improvizirajmo!, v kateri se bodo otroci naučili kratkih improvizacij, ki so tudi odlično orodje za kratkočasenje zunaj gledaliških zidov. Prav tako v letošnji sezoni z delom nadaljujeta gledališki šoli Gledališča Koper: mlajšim, osnovnošolcem, je namenjena gledališka šola Mavrična ribica, ki jo vodita dramski igralec Gregor Geč in pedagoginja Vanja Korenč, srednješolcem in študentom pa Gledališki trening, ki ga vodita režiserki Katja Pegan in Renata Vidič.

Iz gledališča še sporočajo, da bodo gledališke abonnmaje vpisovali do 23. septembra, v času urnika gledališke blagajne. Vsem, ki so v lanski sezoni zamudili katero od uprizoritev Gledališča Koper, pa v tej sezoni obljubljajo ponovitve kar osemnajstih naslovov.

Uredništvo