STAVKA

V nedeljo pade odločitev o morebitni zaostritvi stavke

Koper, 9. september 2017
Stavkovni odbor v Arrivi Slovenija se je včeraj odločil zaostriti stavko, če jim uprava podjetja do nedelje do 22. ure ne poda prvega približevalnega predloga na njihove zahteve.

Foto: Arriva

Tako so se odzvali na poziv poslovodstva skupine Arriva, ki je stavkovni odbor in predstavnike sindikatov, podpisnikov podjetniških kolektivnih pogodb, povabilo na sestanek v ponedeljek dopoldne, pri čemer pričakujejo, da povabljeni uskladijo stališča in enotno zastopajo delojemalsko stran.

»V tem trenutku so izpolnjeni pogoji za zamrznitev stavke za obdobje do podpisa podjetniške kolektivne pogodbe, zato pričakujemo njeno takojšnji zamrznitev,«so še zapisali v sporočilu za javnost.

Po shodu Alpetourjevih voznikov v Kranju, kjer so stavkajoči vozniki včeraj dopoldne na kranjski avtobusni postaji mimoidočim predstavili zahteve stavkovnega odbora, so slednji javnost obvestili, da do nedelje zvečer pričakujejo prvi približevalni predlog vodstva Arrive, sicer bodo stavko zaostrili.

V sporočilu za javnost so zapisali, da bodo v primeru zaostritve od ponedeljka stavkajoči vozniki izvajali le še mednarodni linijski prevoz potnikov, ki je določen z mednarodnimi pogodbami, ter prevoze na delo in v šolo, skladno z zakonskimi določili.

“V upanju, da bo uprava končno razumela resnost nastale situacije in da ne bo vztrajala z vpletanjem tretje strani (ostali sindikati) v pogajanja, ki so od 22. avgusta izključno stvar med stavkovnim odborom in upravo, smo še vedno prepričani, da smo v primeru modrosti na strani uprave sposobni končati stavko v najkrajšem možnem času,” so še zapisali.

Stavkajoči odbor prav tako še ni dobil nikakršnega odgovora na njihovo zahtevo za sestanek s predstavniki Deutsche Bahn.

“Žal do danes z njihove strani nismo dobili nobene pisne povratne informacije o kakršni koli možnosti sestanka v bližnji prihodnosti, kar dokazuje resnost in pripravljenost delodajalca, da bi resnično naredil korak naprej,”so bili zaključili.

V skupini Arriva sicer vsak dan posredujejo podatke o številu stavkajočih voznikov, ki se bolj malo spreminjajo. Trdijo namreč, da se 88 odstotkov voznikov ni pridružilo stavki, skoraj vse linije pa obratujejo nemoteno.

Včeraj so posebej poudarili domnevno zavajanje o začetku stavke na Dolenjskem, kjer pa naj bi po njihovih podatkih stavkal le en voznik, član stavkovnega odbora, izvedene naj bi tako bile vse linije.

Zastopnik Konferederacije sindikatov 90 je trditev Arrive komentiral: »Zanimiva interpretacija … O tem, da imajo tam skoraj izključno delavske (Revoz) in šolske prevoze, pa nič?«

Poročali smo že:

Stavka voznikov Arrive Slovenija: avtobusi bodo vozili le v času prometnih konic

Vodstvo skupine Arriva Slovenija za iskanje soglasja z mediacijo

Kako je mogoče, da vozniki stavkajo, avtobusni promet pa poteka skoraj nemoteno?

Nataša Fajon