OKOLJE

V morju lahko trenutno srečate morske cvetače in rebrače

Je povečano število meduz znak za preplah? Gre za ciklični pojav, pravijo strokovnjaki.

Po navedbah raziskave, ki so jo opravili na univerzi v italijanskem mestu Lecce, se je število meduz v Sredozemlju v zadnjih šestih letih povečalo kar za desetkrat. A to ne pomeni nujno, da gre za nenavadno naravno dogajanje, saj je po besedah vodje piranske Morske biološke postaje Andreje Ramšak povečano število meduz ciklični pojav. Število teh organizmov se tako spreminja v desetletnih ciklih.

Če med kopanjem ali na sprehodu v morju opazite kakšno zanimivo živalsko vrsto, lahko svoja odkritja sporočite Morski biološki postaji, kjer vam bodo z veseljem razložili, za kakšne organizme gre. Lahko jim pišete na naslov: infombp@nib.si


Kopalci lahko v teh dneh v morju opazijo povečano prisotnost meduze vrste “morska cvetača” (Cotylorhiza tuberculata), ki v tem času intenzivno rastejo in proti koncu poletja dosežejo premer klobuka okrog 30 centimetrov.

“Zaradi alg, ki jih imajo v telesu so obarvane zelenkasto. Alge so lepo vidne na spodnji strani klobuka. Na njegovi zgornji strani imajo zelenkast obroč, ustna ramena so kratka in bogato obdana s kratkimi odrastki bele in modre barve,” je meduze opisala Ramšakova.

Ožig morske cvetače je blag ali pa ga ni čutiti, a po priporočilu gospe Ramšak jo je bolje samo opazovati. Trenutno lahko v morju opazimo tudi rebrače (Ctenophora), ki pa kopalcem niso nevarne.

“Imajo valjasto in želatinozno telo, ki lahko ob dotikanju hitro razpade,” je še razložila Andreja Ramšak.

NF