AKTUALNO

V Kopru bodo kot prvi v Evropi odprli podružnico najprestižnejše ruske državne univerze

Univerza na Primorskem je dobila zeleno luč za podružnico Moskovske državne univerze M. V. Lomonosov v Kopru. Za njeno začetno delovanje so zagotovili 500.000 evrov. Primorsko univerzo je ob priložnosti obiskal veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji.

Foto: veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, dekan UP FM, prof. dr. Matjaž Novak; avtor: Alen Ježovnik

S soglasjem vlade in finančnimi sredstvi so zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in začetno delovanje podružnice Moskovske državne univerze M. V. Lomonosov v Kopru”, je dejal rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, ob včerajšnjem obisku ruskega veleposlanika.

Njegova ekscelenca, dr. Doku Zavgajev, je poudaril, da državi uspešno sodelujeta predvsem na področju znanosti, izobraževanja in kulture, vzpostavitev podružnice ruske univerze v Kopru pa bo odprla vrata tudi povezovanju ruskih in slovenskih gospodarstvenikov.

Foto: veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič; avtor: Alen Ježovnik

Veleposlanik je ob obisku rektorju Marušiču in dekanu Fakultete za management, prof. dr. Matjažu Novaku, izročil spominski medalji, izdani ob obeležitviji stoletnice Ruske kapelice, ki po njegovih besedah ponazarjata trdnost in trajnost rusko-slovenskega prijateljstva.

Prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča, ki ga je predlagal rektor primorske univerze, prof. dr. Dragan Marušič, podprl pa minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, segajo v oktober 2014, ko je bila v prostorih slovenskega veleposlaništva v Moskvi podpisana pogodba o sodelovanju med Fakulteto za management Univerze na Primorskem in Ekonomsko fakulteto Državne univerze Lomonosova v Moskvi.

Foto: veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič; avtor: Alen Ježovnik

Po dveh letih medsebojnih usklajevanj sta  novembra 2016  pogodbo o ustanovitvi skupnega izobraževalno-raziskovalnega središča Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru podpisala rektorja obeh univerz prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Viktor Antonovich Sadovnichy, letos  februarja pa sta v okviru obiska slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Moskvi, zunanji minister, Karl Erjavec, po pooblastilu Vlade RS, in rektor ruske univerze prof. dr. Viktor A. Sadovnichy, podpisala memorandum med Vlado Republike Slovenije in Moskovsko državno univerzo Lomonosova o ustanovitvi podružnice M. V. Lomonosov v Kopru v partnerstvu z Univerzo na Primorskem.

Za Univerzo na Primorskem je soglasje vlade pomembno priznanje, ki dokazuje, da je strategija o širitvi znanstvenega in izobraževalnega delovanja pravilna, saj med drugim odpira možnosti za gospodarsko sodelovanje Slovenije z drugimi državami.

Univerzi na Primorskem je z moskovsko državno univerzo Lomonosova uspelo vzpostaviti prvo podružnico te najprestižnejše ruske univerze v Evropi, Fakulteta za management Univerze na Primorskem pa bo kot prva poslovna šola v Sloveniji postala inkubator za izobraževanje kadrov za delovanje v evropskih podjetjih na ruskem trgu in obratno.

Moskovska univerza sodi v sam vrh univerz v svetovnem merilu, v segmentu zaposljivosti njenih diplomantov na vplivnih položajih je uvrščena na 3. mesto takoj za Univerzama Stanford in Oxford, kar lahko fakulteti prinese mednarodno prepoznavnost kot poslovne visokošolske ustanove z močnim mednarodnih omrežjem podjetij iz EU in Rusije.

“Za Univerzo na Primorskem se bodo tako odprle možnosti razvijanja novih znanstvenih disciplin in napredek obstoječih, univerzitetno mesto Koper pa bo postalo prestižno lobistično središče evropsko-ruskega gospodarskega sodelovanja,” je še povedal prof. dr. Marušič.

Že naslednji mesec se bo v Kopru začelo skupno izobraževanje v sklopu magistrskega programa Ekonomija in finance, ki ga bosta izvajali Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Moskovska šola ekonomike (Moscow School of Economics).

Povezane vsebine:

Koper je nova Evropska destinacija odličnosti!

UP, NF