TURIZEM

V Izoli zadovoljni s potekom turistične sezone

Izola, 10. avgust 2017
V Izoli na dobri polovici glavne turistične sezone tudi letos beležijo večje število obiskovalcev. Ti Izolo radi obiščejo predvsem zaradi njenih številnih ter raznolikih plaž in čistega morja, večere pa radi preživljajo na sprehodih in obisku ene od številnih restavracij v mestu ali na podeželju.

Foto: TIC Izola

Julija zabeležena 7 % rast števila realiziranih nočitev

Že lanska sezona je bila izjemno uspešna, saj so bile nočitvene kapacitete polno zasedene, kljub temu pa podatki za letos kažejo, da so v juliju uspeli realizirati še 7 odstotkov več nočitev, za največji porast, kar 20-odstotni, so zaslužni tuji gostje.
V prvih sedmih mesecih skupaj beležijo 10 % več realiziranih nočitev v vseh vrstah namestitvenih enot kot v istem obdobju lani. Na Turističnem združenju Izola so v juliju sicer zabeležili 3 % rast števila realiziranih hotelskih nočitev v primerjavi s preteklim letom, kar 42 % rast v hostlih in guest house enotah ter 10 % pri sobodajalcih. Zasedenost kampov ostaja na enakem nivoju kot lani.


Približno polovica gostov, ki je Izolo obiskala julija, prihaja iz Slovenije, sledijo jim nemški gostje (8,9 %), takoj za njimi so Čehi (7,2 %), katerih povečano število je dokaj presenetljivo, ter avstrijski gostje (6,2 %).

Ste že obiskali Izolano – Hišo morja?

V drugi polovici julija je svoja vrata ponovno odprl nekdanji muzej Parenzana, ki je poleg povsem nove podobe dobil tudi novo ime – Izolana – Hiša morja. V njenih prostorih si lahko sedaj ogledate veliko več z morjem povezanih vsebin, kot so ladijsko modelarstvo, ribištvo in predelovalna industrija.

Pritličje hiše je še naprej namenjeno predvsem ladijskemu modelarstvu, zgornje nadstropje pa bo urejeno do konca leta. V njem bo na ogled razstava izolskih športnikov, en prostor bo namenjen Parenzani, obeta pa se tudi ureditev multimedijske in didaktične sobe. Osrednji prostor bo, podobno kot v pritličju, namenjen morju – ribištvu in predelovalni industriji, ki sta najbolj zaznamovala razvoj Izole.

O prenovi muzejskih zbirk v Izolani bosta na novinarski konferenci v četrtek, 17. avgusta, ob 10. uri spregovorila Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, ter kustosinja za novejšo zgodovino pomorstva in muzejska svetnica, dr. Nadja Terčon, ki je sodelovala pri vsebinski prenovi hiše. Izolana je sicer odprta vsak dan med 9. in 12. uro dopoldne ter med 18. in 21. uro popoldne, ogled muzejskih zbirk pa je zaenkrat brezplačen.

Na TIC-u si lahko sposodite SUP deski

Nova pridobitev Turistično-informacijskega centra Izola sta dve napihljivi SUP deski, s katerima dokazujejo, da jih je vredno obiskati, saj redno skrbijo za popestritev ponudbe. Za dnevno izposojo SUP deske boste odšteli 25 eur, za 50 EUR boste lahko SUP uporabljali tri dni, za 100 EUR pa si ga lahko zagotovitev za ves teden.

NF