MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE

V Izoli bo zaživel medgeneracijski center

Izola, 9. maj 2018
V Livadah pri novih oskrbovanih stanovanjih v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja bo svoja vrata odprl Medgeneracijski center Izola, čigar vodenje je Občina Izola zaupala Domu upokojencev Izola. Uradno odprtje prostorov bo ta petek, 11. maja 2018, ob 10. uri.

Kot so sporočili z Občine Izola, bo medgeneracijski center zaživel tik ob oskrbovanih stanovanjih za starejše, v neposredni bližini osnovne šole, enote vrtca in univerzitetnega kampusa, nudil pa bo primerne prostore za organiziranje prostega časa starejših in zadovoljevanje njihovih potreb po kulturnem, izobraževalnem, športno-rekreacijskem in drugem sodelovanju z družbenim okoljem.

Center je nastal na pobudo Društva upokojencev Izola, Društva upokojencev Jagodje – Dobrava, Andragoškega društva Morje – Univerze za tretje življenjsko obdobje, Društva invalidov Izola, Združenja borcev za vrednote NOB Izola, Centra za socialno delo Izola in Doma upokojencev Izola. Medgeneracijski center bo še poglobil sodelovanje navedenih organizacij in drugih starejših v občini z vrtci, šolami in univerzo. Deloval bo pod okriljem Doma upokojencev Izola, ob ustreznem sofinanciranju stroškov dela in programa iz občinskega proračuna.

Po besedah občine program aktivnosti pripravljajo v sodelovanju s prostovoljci ter javnimi zavodi, društvi in drugimi organizacijami, ki se prijazno odzivajo njiihovemu vabilu.

V maju in juniju so tako že na voljo številne dejavnosti, ki jih bodo vodile strokovne delavke Centra za socialno delo Izola, Doma upokojencev Izola, Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta in sodobnih tehnologij ter Slovenskega društva Hospic. Sodelavci novega centra prihajajo tudi iz Mestne knjižnice Izola, Policijske postaje Izola in Prostovoljnega gasilskega društva Izola. Pri poučevanju slovenščine za ljudi iz tujih jezikovnih okolij bo na pomoč priskočila Osnovna šola Vojke Šmuc. S centrom bodo sodelovali tudi mladi iz ostalih izolskih šol in vrtcev, pri izvajanju jutranje telovadbe se jim bodo pridružili študenti aplikativne kineziologije. Meritve krvnega tlaka in pulza bodo opravljali študenti Fakultete za vede o zdravju. Skupaj s prostovoljkami in prostovoljci, ki želijo deliti svoje znanje in izkušnje, se bodo uporabniki naučili praktično uporabljati pametni telefon, ustvarjali bodo v kuharskih, literarnih in likovnih delavnicah, krepili zavedanje o sebi ter vadili fitnes in hitro hojo na prostem. Dejavno se bodo soočali z aktualno problematiko upokojencev in starejših, obeta pa se tudi ustanovitev gledališkega kluba za seniorje.

Vsak dan, od ponedeljka do petka, bo na voljo družabni medgeneracijski kotiček centra, kjer bodo na voljo pikado, igre s kartami, šah, družabne igre za spodbujanje miselnih sposobnosti in še marsikaj, v čemer bodo mlajši in starejši našli skupni jezik.

»Medgeneracijski center bo uporabnikom vse aktivnosti ponujal brezplačno. K sodelovanju v programu še posebej vabimo tudi prostovoljce, ki bi s svojim znanjem in dobro voljo radi vodili katero od aktivnosti. Želja ob njegovem odprtju je, da bi center postal osrednji prostor prijetnega druženja in medgeneracijskega sodelovanja, kakovostnega izvajanja izobraževalnih vsebin, spodbujanja aktivnega socialnega vključevanja ranljivih skupin in krepitve dobrih medsebojnih odnosov za izboljšanje kakovosti življenja vseh generacij,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Povezane vsebine:

V turističnih mestih naj se nočni mir začne ob polnoči

Maj v Istri v znamenju vina, olja in drugih dobrot