ŠPORT

V Ankaranu veselica, v Kopru nogometni pogreb

Konec tekmovalne sezone je prinesel precejšnje spremembe pri najboljših obalnih nogometnih kolektivih. FC Koper ni uspel pridobiti licence za prvoligaško tekmovanje, v katerem ga bo zamenjal sosednji NK Ankaran Hrvatini.

Pri FC Koper so se v zadnjih sezonah zamenjali števlni igralci in trenerji

Govorice o črni usodi sedaj že bivšega nogometnega prvoligaša iz Kopra so se na žalost vse redkejših pristašev “kozličkov” uresničile. Čeprav je četa Igorja Pamića po solidnem spomladanskem delu prvenstva, v katerem je med drugim nanizala serijo devetih zaporednih tekem brez poraza, sezono zaključila na šestem mestu Prve lige Telekom Slovenije, je prva liga za Koprčane že zgodovina.

“Licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije za pritožbe je v skladu s pravilnikom NZS o licenciranju zavrnila pritožbo nogometnega kluba FC Koper zoper odločbo komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov ter jo označila za neutemeljeno,” so na prvi junijski dan sporočili iz pisarn Nogometne zveze Slovenije ter s tem dali vedeti, da državnim prvakom iz sezone 2009/10 ter trikratnim pokalnim prvakom in dvakratnim zmagovalcem superpokala v samostojni državi ne nameravajo podeliti odpustkov. Usoda kluba je sicer že tako ali tako visela na nitki, saj so se dolgovi do aktualnega predsednika ljubljanske Olimpije Milana Mandarića vztrajno kopičili.

Prizora s tekme Šenčur : Ankaran

Mandarićeve terjatve v višini milijona evrov je pozimi odkupil hrvaški podjetnik Boško Županović, ki se je nadejal, da bo klub lahko po hitrem postopku prevzel v svoje roke, a so se stvari zapletale iz tedna v teden. Finančno sanacijo kluba je zaviral sumljiv dolg v višini 2,12 milijona evrov do Swiss sport agency iz Marshalovih otokov, ki naj bi skrbela za prihode številnih okrepitev bolj ali manj vprašljive kakovosti. Skupni dolg naj bi tako v zadnjem obdobju narastel na kar 3,6 milijona evrov, kar je privedlo do začetka prisilne poravnave in začeli so se vrteti počasni sodni mlini. Prvi mož zgoraj omenjene agencije Andy Bara je v navezi s koprskim županom Borisom Popovićem na Bonifiki v zadnjih dveh letih vodil kadrovsko politiko ter vztrajno menjaval tudi trenerje in igralce, tako da so mladi domači upi priložnost za igro v večini primerov dobivali zgolj ob izrednih razmerah (odhodih igralcev, kartonih, poškodbah,…) in s tem naredil prihodnosti koprskega nogometa medvedjo uslugo, saj so morali talentirani nogometaši, ki so v mlajših kategorijah osvajali lovorike kot po tekočem traku, svojo nogometno srečo poiskati drugje. Klub, ki je svojo pot začel daljnega leta 1920 pod imenom Circolo sportivo Capodistriano ter devet sezon nastopal tudi v evropskih pokalih, se je tako še enkrat več znašel v nezavidljivem položaju. Menjava klubskega grba, klubskih barv in dresov ni požela navdušenja med ljubitelji nogometa, kar je privedlo do vse večjega števila praznih sedišč na sicer lično urejenem nogometnem objektu ob Ljubljanski cesti. Že med sezono se je poslovil glavni sponzor Luka Koper, tako da je večina denarja kapljala zgolj s strani Mestne Občine Koper. Vodilni funkcionarji so še pred tedni odločno napovedali nadaljnje udejstvovanje v desetčlanski prvi ligi, a je sedaj postalo dokončno jasno, da je prvoligaška zgodba zaključena.

Ankaran prvoligaš!

Z zanimanjem so dogajanje pri sosedih spremljali Ankarančani, ki so se že med sezono našli svoje novo domovanje ravno v Kopru in svoje domače prvenstvene dvoboje igrali na Bonifiki. Ankarančani so pod vodstvom Vlada Badžima v drugoligaški konkurenci suvereno zasedli tretje mesto s 14 zmagami, 4 remiji in 7 porazi, in so po zavrnitvi udeležbe drugouvrščenega Doba v dodatnih kvalifikacijah za prvo ligo po hitrem postopku prejeli vabilo NZS za dvoboj z Aluminijem iz Kidričevega, ki je med elito zasedel deveto mesto. Ravno na dan predvidenega prvega dvoboja med Ankaranom in Aluminijem je NZS tudi uradno objavila sklep o zavrnitvi licence FC Koper, kar je pomenilo zgodovinski dogodek za NK Ankaran Hrvatini:

“Odločitev licenčne komisije NZS za pritožbe pomeni, da FC Koper ni pridobil licence za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2017/18. Obenem to pomeni, da se tekmi dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v 1. SNL med NK Ankaran-Hrvatini, šele tretjeuvrščeno ekipo druge lige, ter NK Aluminijem, devetouvrščeno ekipo 1. SNL, ne odigrata. Obe ekipi bosta v sezoni 2017/18 igrali v prvoligaški konkurenci.”

Ob 50 – letnici kluba bo tako prišlo do zgodovinskega nastopa v prvoligaški konkurenci, kar je predsednik Sebastjan
Dvojmoč za klubsko spletno stran takole pokomentiral: “Zadovoljstvo je veliko, devet let trdega dela je danes orodilo sadove in sprejemamo prvoligaški izziv. Licenco za drugo ligo smo dobili že pred časom, v naslednjih dneh pa moramo urediti še nekaj malenkosti, ki jih zaradi napredovanja zahteva dodatno izredno licenciranje, potem pa lahko začnemo z igranjem v prvi ligi.” Vse glasnejša so namigovanja, da bo v poletnih mesecih prišlo do fuzije sosednjih klubov ter da bo tako Koper z določenimi administrativnimi prijemi še naprej domoval med elito, a do uradne potrditve govoric (še) ni prišlo.

Trener NK Ankaran Hrvatini Vlado Badžim

V Ankaranu je tako napočil čas za nepredvideno slavje, klubsko vodstvo pa čaka zahtevna naloga pri sestavi ustrezne finančne konstrukcije ter primernega igralskega kadra, ki ga bo kot kaže še naprej vodil Vlado Badžim, če le ne bo vpliv dobro znanih nogometnih delavcev iz slovenske Istre prevelik.

Tekst in foto:Simon Maljevac