KULTURA

Ustvarjalna iskanja likovnega društva »Solinar« Piran

Ljubiteljsko slikarstvo nas združuje že vse od leta 1993. V prijetnem ambientu prostorov našega društva GALERIJA IMPRESIJE na Fornačah 15 v Piranu ustvarjamo vse od leta 2008.

Slikanje nam pomeni način življenja, razmišljanja, uživanje in sprostitev. Smo skupina ustvarjalnih, aktivnih, pozitivno razmišljajočih ljudi. Spoštujemo različnost in edinstvenost vsakogar od nas. Verjamemo, da človek ne more živeti samo od kruha, temveč potrebuje tudi hrano za dušo. Vsako naše delo je unikat, rezultat notranjega duhovnega bogastva vsakogar od nas v službi dobrega in priložnost, da izrazimo svoja notranja občutja, na katera nedvomno
močno vpliva čudovito okolje v katerem živimo, zlasti barvita pokrajina in pečat preteklosti, s katero sta prežeta Obala in naš Piran.

Za tehniko slikanja izbiramo pretežno akril na platnu, na lesu in na papirju. Svoje aktivnosti organiziramo z letnim načrtom in s programom dela. Nova znanja pridobivamo v obliki stalnega neformalnega izobraževanja, ki je sestavljeno iz ciklusa predavanj in iz praktičnega dela na izbrano temo. V galeriji ustvarjamo le, če nam vreme ni naklonjeno, sicer pa v naravi.

Likovni izraz dopolnjujemo korak za korakom s pomočjo mentorjev. Od oktobra 2016 je naš mentor akademski slikar Aleš Sedmak. Vsako leto se odpravimo za teden dni v likovno kolonijo, vsakokrat na drugo lokacijo, kjer ustvarjamo v različnih tehnikah in na različne teme pod vodstvom mentorja, akademskega slikarja.

H kulturnemu utripu Obale in Pirana prispevamo tako, da organiziramo razstave v naši galeriji. Sodelujemo z Združenjem obalnih kreativcev OK na vsakoletni razstavi plakatov na prizorišču Monfort. Nekateri od njih so na ogled na kamnitem zidu parka v neposredni bližini naše Galerije Impresije in si jih lahko ogledate, če se sprehodite ob morju med Bernardinom in Piranom skozi Fornače.

Od leta 2001 smo člani Zveze likovnih društev Slovenije, ki združuje okoli 30 likovnih društev in ima preko 1000 članov. Zveza organizira vsako leto tekmovanje na raznih likovnih področjih kot so : risba in grafika, realistično slikarstvo, moderno slikarstvo, fotografija, kiparstvo in odstopanja. Tekmovanja potekajo v okviru projekta »Zlata paleta« z organiziranjem razstav na različnih lokacijah. Razpisane teme so vsako leto druge, kar predstavlja svojevrsten ustvarjalen izziv za vse sodelujoče. Na teh tekmovanjih opazno sodelujemo in smo ponosni vsakokrat, ko se katero naših del uvrsti med izbrance na razstavi. Do sedaj smo bili nagrajeni z osmimi zlatimi paletami in z neštetimi certifikati kvalitete za prej našteta likovna področja in za kiparstvo, kjer so opažena dela Atilia Radojkoviča in Giulia Ruzzierja.

Poleg tekmovanj za Zlato paleto se udeležujemo tudi medobčinskih likovnih razstav, ki jih organizira javni sklad
Slovenije za kulturne dejavnosti. Posamezni člani sodelujejo na raznih extemporih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji, kjer so nekateri že prejeli nagrade.

Ker se morda v vas, ki berete ta prispevek, skriva slikar, ki si že dolgo želi uresničitve svojih sanj, vas vabimo, da se nam pridružite. Skupaj bomo še boljši. Obiščite nas v prostorih naše galerije, kjer se dobivamo vsak ponedeljek zvečer in si oglejte razstavo, ki je trenutno na ogled. Lahko pa pokličete predsednico našega društva Jasno Bušič (GSM 041 436 010), ki bo znala odgovoriti na vsa vaša vprašanja. Več o nas tudi na www.drustvo-
solinar.si.

Marta Kunaver
Foto: Jasna Bušič