REVIJA ZBOROV

Uspešna vrnitev pevske revije Se passi per di qua

Piran, 4. december
Na predvečer svetovnega dneva zborovske glasbe, v soboto, 2. 12. 2017, smo bili v Gledališču Tartini priča vrnitvi letne zborovske revije z naslovom Se passi per di qua – Če prideš kaj mimo. Zborovska revija je bila v preteklosti tradicionalna priredirev Skupnosti italijanske narodnosti Piran, potem ko je nekaj let ni bilo, so se letos odločili za njeno oživitev.

Foto: MePZ Giuseppe Tartini Piran, avtor: Nataša Fajon

Po besedah Saša Fajona, dirigenta Mešanega pevskega zbora piranske italijanske skupnosti, ki je gostitelj pevske revije, je ta letos bila bolj za pokušino, zato tudi skromnejša v številu nastopajočih zborov. Naslednje leto jo bodo pripravili junija, ko bo obiskovalce znova navduševala z zborovskim petjem in ljudsko glasbo. Prireditev je dobila naslov po piranski šaljivi pesmi ali zbadljivki, saj glavna junakinja ljubimcu sporoča: “Če prideš kaj mimo, si boš samo čevlje uničil, poljubčkov pa ne boš dobil.”

Mešani pevski zbor Giuseppe Tartini so z namenom ohranjanja glasbenega izročila Pirana ustanovili leta 1975, ko je Daniela Hervatin prevzela vodenje zbora, ki je takrat štel 32 pevcev. Njihov prvi nastop je bil na dan žena, 8. marca 1976 v Avditoriju Portorož. V štiridesetih letih delovanja so zbor vodili številni dirigenti, ki so s svojim pogledom na zborovsko glasbo zboru podarili tudi košček sebe.

Foto: skupina Vruja, avtor: Nataša Fajon

Repertoar zbora je bil vedno pester, z njim so pevke in pevci predstavljali glasbeno tradicijo Pirana in Istre tako doma kot v tujini. Njegov pomemben del predstavlja glasbena dediščina Giuseppeja Tartinija, ki jo skušajo z izvajanjem njegovih skladb približati širšemu krogu ljubiteljev glasbe. Sakralne, ljudske, italijanske, hrvaške, slovenske, avtorske skladbe si delijo prostor v notnih mapah pevk in pevcev, čakajoč, da jih znova zapojejo s strastjo in spoštovanjem.

Člane zbora druži ljubezen do petja, ki jo delijo tako na vajah kot nastopih. Iz te ljubezni so v toku let zrastla številna prijateljstva, ki so se razširila tudi izven skupine.

Večina članov zbora Giuseppe Tartini že desetletja del svojega prostega časa namenja ohranjanju pevskega izročila, ki je bistvenega pomena za kulturno identiteto neke skupnosti. Med njimi si posebno mesto nedvomno zaslužita Mariucci Vegliach in Mario Argentin, ki v zboru vztrajata vse od začetka.

Kot je lani ob obeležitvi 40. obletnice dejala ena od ustanoviteljic Cesarina Smrekar, so pevke in pevci z zborom živeli. Iz fantov in deklet so zrastli v može in žene, se poročili, postali starši, stari starši, nekatere je pot odnesla stran, drugi pa so jih nadomestili.

Delovanje zbora so zaznamovali številni nastopi, na katerih so pevke in pevci dali vse od sebe, da bi dostojno predstavili tako zbor kot piransko italijansko skupnost, v okviru katere delujejo. Vsak nastop je prinesel dragoceno izkušnjo, ki je zbor oplemenitila in nadgradila, pa najsi so gostovali v sosednji Italiji, Avstriji in na Hrvaškem ali pa pred domačo piransko publiko.

Foto: MePZ Giuseppe Tartini, avtor: Nataša Fajon

Ob 40-letnici delovanja zbora so lani v Gledališču Tartini priredili koncert, na katerem sta poleg zbora nastopila Obalni komorni orkester, pod vodstvom Patrika Grebla, in solist Neven Stipanov. Na njem se je zbor prvič predstavil z novim dirigentom, Sašem Fajonom, ki je vodenje zbora prevzel od dolgoletne dirigentke Milade Monica. Zbor je ob častitljivi obletnici iz rok župana Občine Piran, Petra Bossmana, prejel občinsko priznanje za 40 let neprekinjenega delovanja, ki je združilo ljubitelje petja različnih starosti, narodnosti in poklicev v skupni želji po ohranjanju pevske kulturne dediščine Pirana in okolice.

Sobotni večer so odprli gostitelji z naslovno pesmijo, piransko zbadljivko, nato pa izvedli še Tartinijev Tantum ergo, tržaško ljudsko pesem Scendi le scale scendile in Verdijevo Va pensiero, ob kateri je zbor na klavirju spremljala Aleksandra Češnjevar Glavina.

Foto: MePZ italijanske skupnosti Momjan, avtor: Nataša Fajon

Za gostiteljskim zborom so se predstavili še gostujoči zbor iz hrvaškega Momjana, MePZ italijanske skupnosti Momjan, ki ga vodi Lora Pavletič. Nastal je leta 1999 kot ženski zbor pod vodstvom Daria Basaneze. Gostovali so v različnih krajih, pri mnogih društvih, na številnih prireditvah tako na Hrvaškem kot v Sloveniji ter sodelovali na tekmovanjih, revijah in srečanjih zborov. V soboto so se predstavili s skladbami Ružo moja crvena, Nel blu dipinto do blu, Molighe ‘L fil che ‘L svoli in Piemontesina.

Piranski MEPZ Georgios pod vodstvom Danijela Grbca sestavlja preko 20 pevk in pevcev, njihov repertoar pa sestavljajo sakralne, ljudske in avtorske skladbe. Zbor se je letos že tretjič udeležil revije Primorska poje. V Tartinijevem gledališču so se predstavili s skladbami: Nostris tuta manes precibus Pyrrhanea tellus, Vsi so prihajali, Oponašanje zvonov in O sanctissima.

Foto: MePZ Georgios, avtor: Nataša Fajon

Zadnja je na oder stopila skupina Vruja, ki je prijeten večer zaokrožila z ljudsko glasbo. Skupina, katere ime pomeni studenec, nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre, ki so v zadnjih desetletjih pustile globok pečat v poznavanju in popularizaciji istrskega glasbenega izročila. Piranskemu občinstvu so zapeli in zaigrali skladbe: Vilota de Piran / Quaia, Griletto e la formigola, In mezo al mar, Manfrina.

Nataša Fajon