TURIZEM

Uspešna turistična sezona v piranski občini

Portorož, 1. september 2017
V osmih mesecih 8 % več hotelskih nočitev kot lani. Tudi avgustovski rezultati pozitivni. 50 % naključnih anketiranih turistov destinacijo Portorož & Piran obiskalo prvič. September v znamenju 71. Pomorskega krsta in Dnevov turizma.

Foto: Jaka Ivančič

V osmih mesecih letošnjega leta so v hotelih občine Piran zabeležili 899.011 nočitev, kar je 8 % več kot lani. Tri četrtine hotelskih nočitev so ustvarili tujci, med katerimi prednjačijo nemško govoreči gosti in Italijani. Na destinaciji opažajo sicer spremembe v strukturi gostov. Več je čeških, poljskih, madžarskih, francoskih in nizozemskih turistov. Vračajo se tudi Rusi, ki jih je bilo v prvem polletju 33 % več kot v enakem obdobju lani.

Prvi rezultati sistemske raziskave o zadovoljstvu turistov na destinaciji Portorož & Piran

Prvi rezultati sistemske raziskave Turističnega združenja Portorož (TZP) o zadovoljstvu turistov na destinaciji kažejo, da gostje cenijo predvsem varnost destinacije, profesionalnost turističnega osebja, prijaznost lokalnega prebivalstva, čistočo in naravo. Kar 50 % vprašanih je destinacijo obiskalo prvič, skoraj 40 % pa trikrat ali več. Na destinaciji je 29 % vprašanih bivalo od 2 do 3, 39 % od 4 do 7, 15 % pa 8 ali več dni.

V raziskavi, ki trenutno zajema odgovore nekaj čez 300 naključnih turistov in jo bo TZP redno izvajal tudi v prihodnje, je kot motiv izbire destinacije na prvem mestu sonce in morje, na drugem pa zdravje in dobro počutje.

46 % vprašanih je za dodatne storitve na destinaciji (hrano, pijačo in druge aktivnosti) porabilo od 21 do 50 evrov, 25 % od 50 do 100 evrov, 3 % pa več kot 100 evrov na dan/gosta.

September v znamenju dogodkov

Od 8. do 10. septembra bo v Piranu potekal že 71. Pomorski krst, ki ga Gimnazija, elektro in pomorska šola organizira vsako leto ob sprejemu novincev v svoje vrste. Tridnevno dogajanje v gusarskem vzdušju bo vrhunec doseglo v soboto, 9. septembra s prihodom Neptuna in njegove povorke, zaprisego novincev in krstom na glavnem pomolu v Piranu.

Ob Svetovnem dnevu turizma TZP s soorganizatorji prireja niz dogodkov, ki se začenja 27. septembra v Cafe Teatru v Piranu z okroglo mizo s prof. dr. Vesno Mikolič, avtorico knjige »Govor turizma«. V soboto, 30. septembra, bo potekal Dan odprtih vrat Aerodroma Portorož s predstavitvijo delovanja letaliških služb, praktičnimi prikazi dela specialnih enot policije in carine, mini airshowom, razstavo del piranskih osnovnošolcev in ogledi dela letališke kontrole zračnega prometa Portorož. Dogajanje bo spremljala pestra ponudba domačih izdelkov lokalnih pridelovalcev in ustvarjalno-tekmovalni kotiček za najmlajše. Vrhunec bo v nedeljo, 1. oktobra, ko bo v Avditoriju Portorož potekal izbor Miss Turizma s podelitvijo Grba odličnosti v turizmu v občini Piran.

 

Pripravili: TZ Portorož