DOBRODELNOST

UP-ornik: “Vsak dan lahko naredimo nekaj, da nekomu olajšamo stisko in ga osrečimo”

V humanitarni organizaciji Državljani sveta in društvu Upornik so marca začeli z akcijo Otrokom sveta, s katero so želeli zbrati 20.000 evrov za nakup 300 otroških vozičkov za begunske družine v kampu Moria na grškem otoku Lesbos. Sklepno dejanje akcije je bil dobrodelni koncert Otrokom sveta, ki je potekal 4. maja v hotelu Habakuk v Mariboru.

Andreja Lep, profesorica slovenskega jezika na Srednji ekonomski šoli Maribor, Jure Poglajen, laserski zobozdravnik, Delova osebnost leta 2015, David Zorko, veterinar, Boris Krabonja, profesor zgodovine, prostovoljni humanitarec, Up-ornik in štajerska osebnost leta v izboru bralcev Večera, avtor: Marko Pigac

Dvorana v Mariboru je pokala po šivih, saj se je vabilu odzvala nepregledna množica ljudi z veliko začetnico, med njimi so bili tudi mariborski brezdomci in drugi, ki jim UP-ornik pomaga v njihovi stiski. Zanje so vstopnice kupili dobri ljudje.

Za dogajanje na odru so poskrbeli mladi iz Plesne šole Natke Geržina, igralca Mirjana Šajinović in Viktor Meglič, Darja Švajger, Tanja Ribič in Jure Ivanušič. S pesmijo v sirskem, francoskem in angleškem jeziku so svoje sporočilo predali Luka, Tjaša in Zala, enega največjih aplavzov pa si je prislužila poučna pravljica v izvedbi Darka Nikolovskega.

Ob koncu koncerta je znesek zbranega denarja znašal 20.420 evrov, zaradi popusta grškega trgovca, pri katerem so nabavili 300 vozičkov za begunske družine, pa je več kot pet tisočakov ostalo društvu UP-ornik. Namenili jih bodo domačim družinam in starostnikom, ki potrebujejo pomoč.

Sredi meseca sta Jure Poglajen in David Zorko iz organizacije Državljani sveta vozičke uspešno predala, tako da so ti že olajšali življenje otrokom v begunskem centru.

Boris Krabonja, ki poganja UP-ornike, je kot vselej vztrajal pri svoji skromnosti in se samooklical za “čisto navadno blebetalo”, a če bi vsa blebetala naredila vsaj četrtino tistega, kar je on, bi se vrsta čakajočih pred vrati UP-ornika veliko hitreje krajšala. Vsak četrtek namreč humanitarno društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva odpre vrata svoje pisarne in sprejema prošnje za pomoč. Boris je hvaležen vsem dobrim ljudem ter seveda svoji ekipi, v kateri mu po njegovih besedah najbolj pomagata Andreja Lep in David Klobasa. Ravno Andreja je za naš časopis poudarila, kako velikokrat napačno mislimo, da štejejo le velika dejanja, v resnici pa lahko čisto vsak dan nekomu olajšamo stisko in ga osrečimo.

Da bi Upornik lahko še naprej pomagal tistim, ki se znajdejo v slepi ulici, potrebuje pomoč dobrih ljudi, ki si lahko privoščijo darovati nekaj denarnih sredstev za izhod iz stiske. Pomagate lahko tako, da na številko 1919 pošljete SMS sporočilo UPORNIK5 in donirate 5 evrov, nakažete donacijo na TRR številko SI56 6100 0001 3621 087 s podatki: referenca SI99, namen plačila CHAR, naslov Društvo UP-ornik, Ruška cesta 11, 2000 Maribor, pri čemer Abanka, Delavska hranilnica, Nova KBM, NLB, SKB, Sberbanka, KBS banka in Gorenjska banka za nakazila ne zaračunavajo provizij, po novem pa lahko sredstva donirate tudi prek PayPal-a.

Vsi nastopajoči na koncertu Otroci sveta, avtor: Marko Pigac

“Preteklost bi nas morala naučiti. A je le strah dobil drugo ime. Žica pa je ostala. Žica, za katero smo obljubili, da je nikoli več ne sme biti. Da nikoli več ne sme ločiti človeka od sočloveka. Zato smo se odločili pomagati in ne samo čakati, da nam sebičnost nastavi ogledalo. Zato smo se odločili pripraviti koncert in pomagati otroku na Lezbosu, otoku, kjer se rodila lirska poezija, kjer turisti nastavljajo svoja naoljena telesa soncu in kjer se za preživetje bori več kot tisoč otrok. Pomagali smo s pesmijo in besedo tudi zato, ker smo prepričani, da se sveta ne spreminja z zidovi in stisnjeno pestjo, in ker imajo otroci čisto dušo in niso krivi za grehe brezvestnih posameznikov,” je dejala o vzgibih za organizacijo koncerta.

Pomislekom, da bi morali pomagati našim, slovenskim otrokom, so se po njenih besedah zoperstavili z mislijo, da so vsi otroci “naši”, saj si niso sami izbrali, kje bodo živeli.

“Otrok si ni izbral domovine, staršev in še manj je kriv, da se je neki blaznež odločil vreči bombe na njegov dom. Ti otroci z drugega konca sveta so nas tiho, brez besed nagovorili, zaprosili, da si ne zatiskamo oči. Ničesar velikega nas niso prosili. Samo za miren spanec v majhnem vozičku, ki bo njihova zibelka, njihova posteljica in njihov začasni dom pod zvezdami neke tuje dežele, ki jim je ponudila zavetje,” je še dodala in s svojimi besedami dregnila v našo človeškost.

Nataša Fajon