OTVORITEV PODRUŽNICE RUSKE UNIVERZE

Univerza na Primorskem uresničila drzne zamisli

Koper, 21. november
Pred tremi leti začeti pogovori med Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova in Univerzo na Primorskem so včeraj dobili epilog v otvoritvi prve evropske podružnice te elitne ruske univerze. Slavnostne akademije, na kateri sta rektorja univerz prof. dr. Dragan Marušič in akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij podpisala akt o ustanovitvi univerze v Kopru, so se med drugim udeležili zunanji minister Karl Erjavec, veleposlanik Ruske federacije v RS Nj. Ekscelenca dr. Doku Zavgajev, državni sekretar z gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti, župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predsednik Istrske županije Valter Flego, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pravoslavni duhovnik Dejan Mandič in številni drugi ugledni gostje.

Foto: Alen Ježovnik

Kot so sporočili s primorske univerze, je ustanovitev skupne podružnice rezultat triletnega tesnega sodelovanja med koprsko fakulteto za management in moskovsko šolo ekonomike, ki sta avtorici skupnega izobraževanja za boljše gospodarsko sodelovanje. Mesto Koper je s tem postalo prvo evropsko izobraževalno središče Univerze Lomonosova, s tem pa tudi stičišče med Evropo in Rusijo na področju znanstveno-raziskovalnega in gospodarskega sodelovanja.

Rektor primorske univerze prof. dr. Dragan Marušič se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so prispevali k uspešni zgodbi, pri čemer je izpostavil dekana fakultete za management Matjaža Novaka, ki je drzno zamisel »na vzhod obrnjene internacionalizacije«predstavil že leta 2014.

“V mestu najzahodnejše podružnice moskovske Univerze Lomonosova lahko ustvarimo še več velikih zgodb za Koper, Slovenijo in širše okolje, celo za Evropo, ki ji bo šlo najbolje, ko bo delovala kot celota sicer različnih, a sodelujočih delov,« je dejal rektor.

Rektor Univerze Lomonosova, akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij, je dejal, da smo danes priča izjemno pomembnemu dogodku, saj univerze šolajo ljudi, dajejo upe in omogočajo boljšo prihodnost.

Foto: Alen Ježovnik

“Rad bi poudaril, da je današnji projekt zelo poseben in se razlikuje od ostalih, ki smo jih že izpeljali. Povezuje nas namreč naša slovanska duša, korenine, kultura in tradicije. Verjamem, da bo po desetih, dvajsetih letih več tisoč diplomantov izšlo iz te podružnice. Načrtujemo šest smeri izobraževanja na področjih ekonomije in financ, matematike, biologije, filologije, politologije, ob tem pa še študije s področja turizma,” je nagovor sklenil moskovski rektor.

Predsednik Istrske županije Valter Flego je prav tako poudaril, da je univerza priložnost za poglobitev sodelovanja med državama, sajlahko dvigujemo raven znanja in sodelovanja.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je poudaril, da je ustanovitev skupnega izobraževalno-raziskovalnega centra moskovske Državne univerze Lomonosova v Kopru za Mestno občino Koper velikega strateškega pomena.

“Obeta razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja z namenom boljšega gospodarskega sodelovanja, Koper pa postavlja na zemljevid evropskih izobraževalnih in gospodarskih središč. Na to sem izredno ponosen,” je dejal župan.

Ob zvokih Orkestra Slovenske filharmonije sta rektorja obeh univerz pristopila k podpisu akta o ustanovitvi univerze, s katerim sta tudi uradno odprla njena vrata. Prostori podružnice se nahajajo na Verdijevi ulici v Kopru, v neposredni bližini Univerze na Primorskem.

NF

Povezane vsebine:

V Kopru bodo kot prvi v Evropi odprli podružnico najprestižnejše ruske državne univerze

Koper je nova Evropska destinacija odličnosti!