PRI SVETILNIKU

Udaren začetek sezone v Gledališču Koper

Koper, 20. september 2018
V koprskem gledališču bodo novo sezono odprli s Festivalom gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku, s krstno uprizoritvijo mladinske komedije Renate Vidič Lepo je biti Koprčan in z razstavo lutk Eke Vogelnik. Slavju se ob krstni uprizoritvi, svetovnem dnevu turizma in ob Evropskem letu kulturne dediščine pridružuje tudi Mestna občina koper, so sporočili iz gledališča.

Foto: Gledališče Koper

Osmi Festival gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku bo v soboto, 22. septembra, ob 18. uri slavnostno odprla krstna uprizoritev mladinske komedije Lepo je biti Koprčan. Na današnji dopoldanski novinarski konferenci v foajeju Gledališča Koper je avtorica besedila in režiserka Renata Vidič dejala, da je uprizoritev nastala z mislijo na Evropsko leto kulturne dediščine, saj obravnava kulturno dediščino mesta Koper:

»Uprizoritev Lepo je biti Koprčan transformira formo televizijskega kviza z gledalci v televizijskem studiu v gledališki medij, pri čemer na oder spretno prenaša tudi dogajanje za kamero, ki gledalcem pred televizijskimi zasloni ponavadi ostaja skrito,« je pojasnila Vidičeva.

»Slednje na prvi pogled humorno izrablja za popestritev odrskega dogajanja, za satiro na televizijske kvize, hkrati pa s komičnimi poudarki ohranja pozornost mladega občinstva pri kvizu, ki se tematsko nanaša na kulturno dediščino mesta Koper,« je še dodala.

V predstavi – televizijskem kvizu se v znanju o zgodovini Kopra, njegovih znamenitih meščanih in spomenikih pomerita srednješolki, nekoliko vase zaprta ljubiteljica literature, poezije in narave, Lara (igra jo Tjaša Hrovat), ter ekstrovertirana Agnes (Anja Drnovšek), ki najraje brska po medmrežju, nakupuje in na televiziji spremlja resničnostne šove in kuharske oddaje. Tekmujeta v petih krogih, vsak krog pa vključuje tri vprašanja s področja kulturne dediščine Kopra. Kviz poteka tako kot večina tovrstnih televizijskih kvizov (tekmovalki si lahko pomagata s klicem v sili, glasom ljudstva, »polovičko«, igranim prizorom …), ker pa naj bi kviz – predstava mlade gledalce seznanil s kulturno dediščino, televizijski voditelj pravilne odgovore komentira, jih ilustrira s polminutnimi filmi (posnetimi posebej za predstavo) ali pa prizore (na primer o tem, zakaj ima Koper obliko Ateninega ščita) z asistentom režije kar odigra, so o predstavi zapisali v koprskem gledališču.

Rok Matek, igralec, ki v predstavi igra voditelja kviza, je na novinarski konferenci povedal, da v predstavi v trenutkih, ko gre pri kvizu kaj narobe, zelo dobro vidimo voditeljevo »izgubljenost«, prepričan pa je tudi, da bo vsaka predstava zaradi interakcije z občinstvom unikatna. V vlogi asistenta režije, ki bo mlado občinstvo še pred začetkom »snemanja« seznanil s pravili sodelovanja med snemanjem (kdaj aplavdirati, skandirari, vzklikati, vse seveda na ukaz in znak asistenta), bo nastopil Luka Cimprič, ki v uprizoritvi vidi možnost, da tudi mladi gledalci v dvorani preverijo svoje znanje.

Poleg Renate Vidič, ki je tako avtorica besedila kot režiserka predstave, so predstavo ustvarili še scenograf Milan Percan, kostumografinja Anja Ukovič, avtor glasbe Mirko Vuksanović, avtorica videa Noemi Zonta, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, lektor Martin Vrtačnik, avtor zvočnih efektov Martin Belac in seveda igralci: Rok Matek, Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek in Luka Cimprič. V predstavi bo nastopilo tudi tehnično osebje Gledališča Koper in gledalcem razkrilo, kakšna je njihova vloga za odrom oz. za kamero.

Po besedah koprskih gledališčnikov bo premiera mladinskega kviza, ki bi ga lahko žanrsko opredelili kot situacijsko komedijo ali komedijo zmešnjav, tudi otvoritvena predstava 8. Festivala gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku, na katerem se bo letos zvrstilo 33 dogodkov. Pedagoginja Gledališča Koper Vanja Korenč je povedala, da si bo festivalske predstave ogledalo ali obiskalo spremljevalne prireditve (delavnice, učne ure, pogovori o predstavah, improvizacije) triindvajset vrtcev in osnovnih šol iz Kopra, Ankarana, Izole in Pirana pa tudi iz občin Komen in Ilirska Bistrica. Skupno naj bi festival, ki bo potekal do 18. oktobra, obiskalo od 5.000 do 6.000 otrok.

 

Foto: Gledališče Koper

Festival, ki je del projekta Prvi prizor, je obenem tudi del projekta koprskega gledališča Vsak otrok v gledališče, s katerim želijo gledališčniki vsakemu otroku iz občine Koper vsaj enkrat na leto omogočiti ogled ene predstave.

Pred premiero bodo v Gledališču Koper odprli razstavo lutk in mask diplomirane arhitektke in slikarke Eke Vogelnik (1946). Razstavni projekt, ki obsega 35 let avtoričinega delovanja na področju gledališke likovnosti, združuje nadrealistične in satirične maske, marionete, lutke, posamezne gledališke plakate in scenske elemente iz TV-serij, ki so nastale od leta 1983 dalje, ko je vstopila v gledališče. Eka Vogelnik je sodelovala tudi z Gledališčem Koper. Za njegovo prvo uprizoritev, Suhodolčanove Živalske novice (2000) je oblikovala sceno in kostume ter gledališki plakat, za plesno pravljico Vanje Pegana Trije oslički in kozica Rozica (2001) kostume in za Zmešnjavko (2003) Maje A. Vidmar sceno.

Na novinarski konferenci so nastopili skupine Šavrini in anka Šavrinke, Al tempo di Tartini in Rosa Klementina, s katerimi bo Mestna občina Koper predstavila oblačila iz 18. In 19. stoletja in obeležila svetovni dan turizma.

»Živimo v lepem mestu in po njem bi morali hoditi z dvignjeno glavo«, je začel svoj govor predstojnik Urada za družbene dejavnosti MOK Timotej Pirjevec in pozneje poudaril, da je program za otroke, ki ga pripravlja Gledališče Koper, dobra investicija za naprej, saj bodo ti otroci, ko bodo odrasli, znali ceniti umetnost in umetniško ustvarjanje. Zato tudi podpira idejo, da bi Gledališče Koper – tako kot vsi javni zavodi – moralo imeti zaposlenega pedagoga, ki bi otroke spodbujal k ustvarjanju znotraj področij posameznega zavoda in tako vzgajal bodoče uporabnike.

Vstopnice za ogled premierne uprizoritve Lepo je biti Koprčan lahko obiskovalci prevzamejo v Turistično informacijskem centru v Pretorski palači in uro pred predstavo pri blagajni Gledališča Koper, so še sporočili gledališčniki.

Uredništvo

Povezane vsebine:

V novi sezoni Gledališča Koper kar šest premiernih uprizoritev