DAN TURISTIČNIH VODNIKOV

Turistični vodniki kot ambasadorji destinacije

Lucija, 21. februar 2018
Današnji mednarodni dan turističnih vodnikov bo potekal v znamenju številnih brezplačnih vodenj po vsej Sloveniji.

Foto: Nataša Fajon

Namen obeležitve mednarodnega dneva turističnih vodnikov je seznanitev domačinov s pomembnostjo dela turističnih vodnikov kot ambasadorjev destinacije, pa tudi predstavitev kulturne in naravne dediščine njihovega okolja. Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije bo zato danes in prihodnji konec tedna izvedlo več kot 30 brezplačnih vodenj. Danes na vodenja med drugim vabijo v Ljubljano, Domžale, Grosuplje, na Vače in Bled, v Bohinj, Bovec, Kranj, Laško, Loški Potok, Maribor, Piran oz. Lucijo in Sevnico.

»Delo turističnih vodnikov se je spremenilo. Obiskovalcem moramo kraj znati približati drugače,« je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Mateja Kregar Gliha.

Foto: Nataša Fajon

Poudarila je tudi, da postaja poklic turističnega vodnika vse bolj zahteven. Včasih je bila njihova naloga turistom posredovati čim več podatkov, danes pa so jim ta na voljo v vsakem trenutku prek mobilnih naprav. Danes morajo vodniki ustvarjati doživetja in pripovedovati zgodbe, kar pa terja akademsko znanje, odlične komunikacijske veščine, poznavanje lokalnega dogajanja, trženja, družbenih omrežij …

Nekaj sprememb na področju bo prinesel tudi novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo ohranil regulacijo poklica turističnega vodnika. Po besedah Glihe bo potrebno predvsem videti, kako se bo zakon izvajal oz. kdo in kako bo izvajal nadzor.

“Bi pa lahko novi zakon z zahtevo po javni objavi nosilcev licenc končno prinesel odgovor na vprašanje, koliko sploh je turističnih vodnikov v Sloveniji, saj sedaj to ni jasno,” je še dejala.

V Luciji so v počastitev praznika vodnikov pripravili brezplačno tematsko dogodivščino Zaživi kot solinar na solinah, ki se bo začela ob 10. uri.

 

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Tematske dogodivščine za otroke med zimskimi počitnicami