Tadej Dessardo odličen tudi v Ilirski Bistrici

Tudi z dirke Evropskega prvenstva se je mladi Portorožan vrnil s pokalom

Na prvi septembrski konec tedna je ekipa ŠD F-motor z voznikom Tadejem Dessardom nastopila na veliki mednarodni gorski hitrostni avtomobilski dirki v Ilirski Bistrici, ki je štela za evropsko prvenstvo ter državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Avstrije. V konkurenci 163 voznic in voznikov iz 11 različnih držav je mladi portoroški voznik odlično dirkal in v ostri konkurenci divizije 1 osvojil 6. mesto, med mladimi vozniki do 21 let pa je bil tretji in se tako domov vrnil z novim pokalom.

Sobota je nastopajoče pričakala s spremenljivim in deževnim vremenom ter tremi uradnimi vožnjami. Tadej Dessardo je s Peugeotom 106 rally v konkurenci državnega prvenstva RS divizije 1 mirno sprejel zahteven izziv in se enakovredno kosal z veliko izkušenejšimi tekmeci. Ni bil povsem pri vrhu, a časovni zaostanki so bili minimalni in so obetali izjemen boj za zmagovalne stopničke v nedeljo!

Nedelja je dirkače in številno publiko pričakala s suhim in ne preveč vročim vremenom. Vroč pa je zelo hitro postal dirkaški asfalt na 5010 metrov dolgi progi iz Ilirske Bistrice do Šembij. Vroče je bilo tudi v najmanjši diviziji 1 slovenskega državnega prvenstva, kjer smo spremljali oster boj voznikov. Po prvi od dveh predvidenih voženj so bile razlike pri vrhu minimalne. Le vodilni voznik je imel nekaj prednosti, ostali pa so bili tesno skupaj. V srhljivi igri stotink sekunde je Tadej Dessardo na cilju druge vožnje osvojil 6. mesto v diviziji, zaostal je le 2,5 sekund za zmagovalnimi stopničkami.

Tadej je sicer pričakoval malo več, a je za mladega voznika v prvi tekmovalni sezoni najbolj pomembno, da je iz dirke v dirko konstantno blizu najboljšim. Zato pa je v konkurenci mladih voznikov do 21 let starosti s tretjim mestom spet stopil na zmagovalni oder in odnesel domov nov pokal. Pomembno pa je tudi dejstvo, da je zaostanek za trenutno vodilnim voznikom mladinskega državnega prvenstva zmanjšal na vsega 8 točk razlike. Do konca prvenstva sta še dve dirki, zaključek sezone bo v začetku oktobra v Čedadu v sosednji Italiji.

Na dirki je sicer že šestič slavil Italijan Simone Faggioli s prototipom Norma M20FC, ki je tako osvojil svoj deveti naslov evropskega prvaka, med Slovenci pa je bil najhitrejši državni prvak Milan Bubnič v Lanci Delti HF Integrale E1.

Povezane vsebine:

Tehnična okvara preprečila naskok na vrh

Vlado Krivec, ŠD F-motor