ZABAVA

Tudi letošnji princeski je na pomoč priskočil sv. Jurij

Kazalca na uri zvonika sta se pomikala proti enajstici, ko je Tartinijev trg zagrnila tema, zaslišalo se je strašno grmenje, ki so ga spremljali glasni udarci bobnov, še burja, ki je ves dan razgrajala po mestu, se je umirila, kot bi dogajanju hotela dodati svoj košček magičnosti. Prihajajoča nevihta iz zvočnikov je preglasila celo zvona, ki sta oznanjala, da je ura odbila enajst, a piranska princeska, ki je nič ne preseneti, je kljub vsemu odlično opravila z za marsikoga prezahtevnim izzivom in srečno pristala v objemu dveh vitezov, ki sta jo čakala na trgu.

Premieri spusta princeske z zvonika smo bili priča leta 2013, ko je Mojmir Kovač iz društva Jaz sem najboljši udejanil zamisel, nastalo po vzoru dogodka v času beneškega pustnega karnevala, ko s tamkajšnjega zvonika na Trg sv. Marka spustijo “angela”. Piran je tako dobil čisto svojo zgodbo, saj se po Kovačevih besedah princeska z zvonika spusti v čast čudežu, ki naj bi se zgodil v noči na 21. julij davnega leta 1343. Takrat je namreč sv. Jurij, zavetnik Pirana, rešil mesto, Pirančane, njihove barke in pridelke pred uničujočim neurjem.

Lani so princesko izbrali bralci Slovenskih novic, letos pa se je izbor preselil v digitalni svet. Sanjo Ilič Dorič je s svojimi glasovi s princeskino opravo odelo 1500 uporabnikov Facebooka. Med njimi je bilo največ Pirančanov, ki so glasovali za svojo someščanko, ter jo v četrtek, 13. 7., prišli spodbujat na Tartinijev trg. Spodbuda je bila dobrodošla, saj je vetrovno razpoloženo ozračje vztrajalo skoraj do njenega spusta. A predno se je z ograje podala v neznano, je burja čudežno pojenjala. Množici je ob spremljanju Sanjinega preboja skozi temo proti svetlobi na trgu, kjer je pristala v varnih rokah dveh piranskih vitezov, zastajal dih, vzdušje pa je s kančkom napetosti dodatno obarvala glasba, ki jo je za to priložnost pripravil Sašo Fajon.


Sanja je upravičeno ponosna nase, saj se je pred domačo publiko odlično izkazala.

“Bolj ko se je bližal trenutek spusta, bolj sem imela občutek, da se mi želodec lepi na hrbtenico. Vse do prihoda na zvonik, kjer me je čakal spektakularen pogled na moje mesto. Jamarji so me pripravili tehnično in psihično. Pomagali so mi čez ograjo in … Šlo je zares. Ni me bilo več strah. Ljudje tam daleč pod menoj so me navdušili. Skakali in mahali so mi s podstrešnih oken, teras, balkonov, ulic in trga. Občutkov, ki so me preplavljali, ni mogoče ubesediti,”je povedala princeska.

“Princeska je ob pristanku na trdnih tleh bila malo bleda, a ko smo ji dali Tartinijev cocktail, je v hipu zažarela. Svojo vlogo je odigrala perfektno,”je o princeski povedal Kovač.

Spremljevalni program je bil zaradi odpovedi bobnarjev in metalcev zastav iz Italije nekoliko okrnjen, a kot po naključju se je na trgu znašla skupina madžarskih glasbenikov, ki je v srednjeveških opravah in z instrumenti vskočila v scenarij in zapolnila programsko luknjo.

“Sv. Jurij je za vsako princesko nekaj naredil. Prvi je napolnil trg, za drugo je ustavil dež, tretji pa je pripeljal Madžare. Ker delamo s srcem, nam vedno stoji ob strani in pomaga,”je o skrivnostnih naključjih povedal Kovač.

Poleg glasbenikov je letošnji princeski podaril še veliko drugih, predvsem neoprijemljivih darov.

“Sama sebi sem dokazala, da meje, ki si jih postavim, lahko premikam po svojih željah. Zato vsem svetujem, da se ne omejujejo. Razširite krila in letite novim ciljem naproti. Sama že razmišljam o kakem potapljaškem tečaju in skoku s padalom,” je občutke po podvigu opisala Sanja.

Kovač napoveduje, da bo prihodnji spust princeske programsko bogatejši in veliko bolj čustven. Želi si namreč, da bi vsaj polovica obiskovalcev na trgu od prevzetosti jokala.

Nataša Fajon