ZDRAVJE

Trend upadanja števila samomorov v Sloveniji se nadaljuje

Koper, 10. september 2017
Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za Svetovni dan preprečevanja samomora – dan, ko še bolj  aktivno pozivata javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu ter ob tem izpostavljata krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora.

Količniki samomora v različnih statističnih regijah v letu 2016 (skupaj, moški, ženske; Vir: Baza umrlih NIJZ)

Po ocenah IASP je kar 5 % svetovnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju načrtovalo samomor, vsako leto pa za posledicami samomora umre 800.000 ljudi, oziroma en človek vsakih 40 sekund.

“Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800.000 oseb (v Sloveniji več kot 300), približno 25-krat toliko pa jih samomor poskuša narediti. Za takšno statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oziroma smislu lastnega življenja. Življenje je dragoceno in včasih negotovo, tudi težko. Če si vzamemo trenutek časa in svojo pozornost namenimo tistemu, ki ga potrebuje – popoln tujec, družinski član ali prijatelj – mu s tem lahko spremenimo življenje,” so ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora napisali v Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja.

V sporočilu za javnost so med drugim zapisali, da je bil leta 2016 samomorilni količnik v Sloveniji najnižji v zadnjih nekaj desetletjih in bistveno pod dolgoletnim povprečjem. Zato z veseljem pravijo, da trend upada samomorilnega količnika v Slovenijie uspešno vzdržujejo.

“Leta 2016 je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 17,97 (28,71 za moške in 7,40 za ženske). V absolutnih številkah to pomeni, da je za posledicami samomora lansko leto umrlo 371 oseb (294 moških in 77 žensk),” so podatki, ki so jih navedli.

Po besedah dr. doc. Saške Roškar z NIJZ samomor v Sloveniji še vedno predstavlja veliko težavo, sodimo pa med države, ki so zaradi samomora bolj ogrožene.

“Glede na umrljivost zaradi samomora je Slovenija namreč še vedno nad evropskim povprečjem, kjer pa je v zadnjih nekaj letih podobno kot v Sloveniji, opaziti precejšen upad umrljivosti zaradi samomora«, je dejala dr. Roškar.

Žal upad števila samomorov ne velja za mlade, pri katerih bistvenih sprememb v številu samomorov ne beležijo. Zapisali so, da letno zaradi samomora umre okrog 20 mladostnikov, ta trend pa je prisoten že kar nekaj časa.

Absolutno število samomorov v Sloveniji od leta 2003 – 2016 (skupaj, moški, ženske; Vir: Baza umrlih NIJZ)

Slovenski center za raziskovanje samomora v naslednjih mesecih pripravlja obsežne intervencije za preprečevanje samomora med mladimi. 

»V zadnjem letu smo o tej temi veliko govorili, zato smo na podlagi mednarodne študije, pri kateri smo v Sloveniji sodelovali pred leti, pripravili sklop intervencij za zajezitev tega problema, ki smo jih poimenovali A (se) štekaš?!?,” je dejala doc.dr. Vita Poštuvan z Inštituta Andreja Marušiča (UP IAM) in tudi predstavnica Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora.

Že četrto leto zapored je v sklopu obeležitve svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Cilj akcije je, da udeleženci s celega sveta sledijo izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje, kilometri pa simbolizirajo povezanost sveta.
Aktivnost je potekala od 10. avgusta 2017 do danes, 10. septembra 2017, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V akciji se beležijo prekolesarjeni kilometri na kakršnem koli kolesu, tudi sobnem. V letošnji akciji je sodelovalo približno 100 udeležencev, ki so prekolesarili cca. 16.000 kilometrov.

“Na kolo so bili vabljeni odrasli, otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali z namenom preventivnega delovanja in ohranjanja življenj. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, širimo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo,” so še zapisali v NIJZ.

Povezane vsebine:

“Oče in sin, ki se komaj pogovarjata, se pod vodo držita za roke. Neprecenljivo!”

Mladi nam sporočajo, da nimajo za kaj živeti

Z Živo knjižnico do strpnejše družbe

Vir: NIJZ