POLETNE PRIREDITVE

Tradicionalno peto čezmejno praznovanje dneva državnosti istrskih slovenskih kulturnih društev na portoroški plaži Meduza

Na dan državnosti Republike Slovenije in Hrvaške, 25. junija 2017, je pobudnik te prireditve Društvo istrskega prijateljstva Histria Piran na portoroški plaži Meduza organiziral letošnje jubilejno 5. tradicionalno čezmejno praznovanje slovenskih kulturnih društev iz Istre.

Vstajenje Primorske v izvedbi zborov iz Portoroža in Izole. Foto: Danica Bojković

Začeli smo leta 2013, ko smo povabili vsa slovenska društva v hrvaški Istri v Koštabono, da bi skupaj s slovenskimi kulturnimi društvi zaželeli Republiki Hrvaški dobrodošlico ob vstopu v Evropsko unijo. Naslednje leto je to srečanje organiziralo Slovensko kulturno društvo AJDA iz Umaga v Sv.Mariji na Krasu, leta 2015 je bilo srečanje v Sv.Petru nad Dragonjo, leta 2016 pa v Buzetu na Sv.Duhu. Letošnje jubilejno srečanje je imelo zelo bogat program. Ob organizatorju, Društvu istrskega prijateljstva Histria Piran, so sodelovala še naslednja društva: SKD Istra Pula, SKD Ajda Umag, Snežnik Lovran, Društvo Slovencev Labin, SKD Lipa Buzet, Portoroški pevski zbor, MoPZ Izola, KUD Hroštole Koper in Folklorno društvo Val Piran (žal smo to točko odpovedali zaradi spolzkega prizorišča). Vabilu na prireditev so se odzvali tudi g. Rudi Merljak, sekretar Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, g. Ivan Belušič, podžupan mesta Umag, in g. Peter Bossman, župan Pirana, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Iz leve: Ivan Belušič, podžupan mesta Umag in Rudi Merljak, sekretar Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: Danica Bojković

Ob 12. uri so se člani društev zbrali na turistični kmetiji Mahnič v Dragonji, kjer so namesto tradicionalnih bobičev postregli z vinsko degustacijo, pravkar pečenim kruhom none Franke, pršutom in sirom. Gospa Ingrid Mahnič, družinska somelijerka, njen sin Nik in legenda turistične kmetije Mahnič, nono Guido, pa so nam obelodanili nekatere skrivnosti za pridelavo odličnih vin. Poskusili smo malvazijo, črno borgonjo, refošk in posebno protokolarno vino Občine Piran rose’ Portorož – Portorose, vmes pa so nam ponudili pravkar pečeni kruh none Franke, pršut in sir. Po končani degustaciji so se društva odpravila v Piran na ogled muzejev, saj sta Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran in Muzej podvodnih dejavnosti Piran odprla vrata za slovenska društva iz Istre. Lučano Grozič, predsednik, in Dragica Mekiš, tajnica DIP Histria, sta pozdravila vse prisotne in zaželela vse najboljše ob dnevu državnosti Republike Slovenije in Hrvaške. Enako so zaželeli vsem prisotnim tudi povabljeni gostje ter Danica Bojković, predsednica SKD Ajda iz Umaga, ki je motor te prireditve. Program je odprl MePZ Encijan iz Pule, za njimi pa sledili še pevski zbor Ajda Umag, Portoroški pevski zbor in MoPZ Izola, za zaključek pa sta Portoroški pevski zbor in MoPZ Izola zapela Vstala Primorska, člani Encijana in Ajde pa Krasna zemljo Istro mila. Prireditev je povezoval Iztok Gustinčič, za humor pa sta poskrbela »Ištrijana« Bruno in Giordano.

Mauro Belac