AKTUALNO

Tomosov blok ostaja

Tomosov blok, najopaznejši ostanek socializma v starem mestnem jedru Kopra, ima novega lastnika. To je zaradi izbora na občinskem razpisu za gradnjo garažne hiše pod Muzejskim trgom postalo podjetje CGP – Ing. Kot napovedujejo, bodo v rožnatem stolpiču uredili luksuzna stanovanja.

Foto: Eva Branc

Načrt Tomosovega bloka, kot se je nebotičnika na Nazorjevem trgu v Kopru oprijelo ime, je bil narejen v letu 1957, stavba pa je bila zgrajena leto kasneje. Da bi jo zgradili, so porušili tamkajšnji glagoljaški samostan, edini, kjer se je skozi zgodovino Kopra maševalo v slovenskem jeziku. A usoda zgodovine je očitno imela drugačne namene.

Ko je sicer mešano območje severne Istre po letu 1954 prešlo pod jugoslovansko oblast, so se iz priobalnih mest v velikem številu izselili njihovi izvorni prebivalci. Z izgradnjo pristanišča in industrije pa so se sem začeli množično priseljevati ljudje z drugih območij, severne Primorske, Brkinov, Štajerske, južne Istre, Hrvaške in Bosne ter drugih jugoslovanskih republik.
Spomnimo, da je bila tovarna Tomos sprva načrtovana v Sežani, od tod tudi njeno ime – Tovarna motorjev Sežana. A kot že zapisano, usoda je šla svojo pot in po priključitvi Cone B k Jugoslaviji so gradnjo tovarne premestili v Koper. Ker pa je prve prostore tovarna imela na območju današnje koprske marine, so stanovanja za delavce zgradili v njeni bližini, na Belvederju.

Projektiranje desetnadstropne stolpnice, ki je v veliki meri spremenila podobo starega mestnega jedra, so zaupali arhitektu Edu Mihevcu. Govori se, da je takratna oblast s socialističnim nebotičnikom želela konkurirati višini koprske stolnice Marijinega nebovzetja.
Kakorkoli, stanovanja, sprva garsonjere v izmeri 19, 24 in 32 kvadratnih metrov so najprej zasedli delavci. S časom so si prišleki ustvarili družine in na balkonih Tomosovega bloka so se vse pogosteje sušile tudi plenice. V zadnjem obdobju je pritličje stolpnice zasedel Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper, občina pa je sicer redke stanovalce začela razseljevati po mestu. Zadnji stanovalec je iz bloka odšel pred dvema letoma.

In kaj nebotičnik, brez katerega si težko predstavljamo podobo Kopra, čaka v prihodnosti? V podjetju CGP iz Novega mesta, ki je stavbo za dobrih 2,5 milijona evrov kupilo v okviru razpisa za izgradnjo podzemne parkirne hiše pod Muzejskim trgom, napovedujejo, da bloka ne bodo rušili. Nameravajo pa v njem urediti stanovanja. Skupaj z nepremičnino so odkupili še 40 parkirnih mest, ki bi jih namenili novim stanovalcem.

Foto: Eva Branc

»Smo v fazi razvoja idejne zasnove, zato še nimamo izdelanih končnih tlorisov in vizualizacij,« so nam pojasnili v novomeškem podjetju in dodali, da bo projektna dokumentacija izdelana v skladu z občinskim prostorskim načrtom in pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vsa potrebna dovoljenja želijo pridobiti v maju 2018, nato pa nameravajo takoj začeti z gradbenimi deli na objektu.

Da si rušitve Tomosovega bloka ne predstavljajo, so se strinjali tudi študenti Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, ki so pred tremi leti reinterpretirali nekatere urbane prakse v Kopru. Med idejami so se mnoge navezovale prav na študente oziroma dejstvo, da je Koper univerzitetno mesto. Nekateri bi tako v stolpnici uredili študentski dom, v spodnjih nadstropjih bi bile lahko pripadajoče študentske organizacije.

Spet drugi bi stavbo namenili različnim obrtniškim dejavnostim in pisarnam ali pa kot turistično atrakcijo, ki bi z galerijo Tomosovih razstavnih eksponatov ponazarjal zgodovino, po kateri nosi ime. Veliko idej je bilo tudi o prostorih za druženje, celo plesnih dvoranah, skoraj vsi študenti pa so se strinjali, da bi teraso nebotičnika namenili kavarni oziroma gostinskemu obratu. Razgled s te točke se nemara lahko kosa le s tistim z mestnega zvonika.

Zanimivo, da nihče izmed študentov, ki so projekt pripravili v okviru predmeta Grajeno okolje in komunikacija, v Tomosovem bloku ni predvidel stanovanj. Menili so namreč, da je teh v Kopru dovolj oziroma nekatera po nepotrebnem samevajo. A usoda je očitno zopet spisala svojo pot.

Eva Branc