AKTUALNO

Tiskovna konferenca ob odločitvi arbitražnega sodišča

PIRAN, 29. 6. 2017 – Pred dobro uro se je pred piransko občino zaključila tiskovna konferenca ob odločitvi arbitražnega sodišča v zvezi z mejo med Slovenijo in Hrvaško. Sodelovali so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan piranske občine Peter Bossman in predstavnik ribičev Zlatko Novogradec.

Na vprašanje hrvaškega novinarja, kako namerava slovenska vlada nadaljevati dialog s hrvaško stranjo, je minister odgovoril, da Slovenija ne namerava in ne more na silo uveljavljati arbitražnega sporazuma. Izrazil je prepričanje, da bo mogoče skozi strpne pogovore priti do tega, da bo hrvaška stran odločitev arbitražnega sodišča naposled sprejela.

Predstavnik piranskih ribičev, Zlatko Novogradec, se zaveda, da razsodbe arbitražnega razsodišča ne bo mogoče uveljaviti čez noč. Slovenski ribiči so bili mnogo let potrpežljivi, zdaj pa upajo, da bodo lahko že v nekaj mesecih sporno morsko področje začeli uporabljati.

Župan Občine Piran, Peter Bossman, je po tiskovni konferenci na občinski spletni strani objavil tudi izjavo za javnost, ki jo povzemamo v celoti.


Izjava župana Občine Piran glede odločitve arbitražnega sodišča:

Zavedamo se, pred kako zahtevno nalogo sta Slovenija in Hrvaška postavili arbitre in kako zelo veliko dejstev, dokumentov in argumentov so morali preučiti in upoštevati. Občini Piran je razsodba odvzela del kopnega, kljub temu pa verjamem, da je za nas, prebivalke in prebivalce obmejnih krajev, vsaka meja boljša rešitev kot nedoločena meja. Pomembno je, da sedaj umirimo razgrete strasti in se izognemo nepotrebnim incidentom, ki bi obremenili naše odnose v prihodnosti.

Poti nazaj ni več, arbitražna odločitev je mednarodno veljaven pravni akt in za obe državi zavezujoč, takšen kot je.

Upam, da bosta Zagreb in Ljubljana pri uveljavljanju arbitražne odločitve sledila zgledu naših obmejnih lokalnih skupnosti, ki smo kljub vsem težavam z nedoločeno mejo uspele ohraniti in celo okrepiti naše tradicionalno dobre odnose in sodelovanje.

Želim si, da bi tako tudi nadaljevali in da bo danes določena meja s časom postala le črta na zemljevidu, mi pa bomo skupaj živeli naprej tako, kot smo v Istri vedno živeli. Kot dobri prijatelji, tesno povezani s skupno zgodovino in kulturo.