KRVODAJALSTVO

Testiranje krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila

Ljubljana, 24. september 2018
Zavod RS za transfuzijsko medicino je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za zdravje uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila, so sporočili iz zavoda. Kot so poudarili, s tem ukrepom transfuzijska služba zagotavlja kakovostno in varno preskrbo s krvjo.

Foto: CC

Testiranje krvi je centralizirano za vso Slovenijo in se izvaja na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Bodo pa testiranje na ta virus izvajali v obdobju aktivnosti komarjev, predvidoma do konca novembra. Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev. Krvodajalce, ki so se nahajali na območju pojavnosti z omenjenim virusom ali so kazali znake možne okužbe, so zato za 28 dni odklonili.

Foto: CC

Ob pojavu potrjenih primerov okužbe pri ljudeh v Sloveniji pa je transfuzijska služba izvajala še dodatne preventivne ukrepe za povečanje varnosti krvi. Že odvzete enote krvi krvodajalcev iz regij pojavljanja primerov okužbe so do testiranja umaknili v karanteno. Na podlagi negativnih rezultatov testiranja so bile enote naknadno pripravljene za klinično uporabo, so še zapisali v zavodu.

Presejalno testiranje krvi po navedbah zavoda kot dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška.

Uredništvo