ŠPORT

Tehnična okvara preprečila naskok na vrh

Portorož, 18. avgust 2017
Mladi portoroški avtomobilski dirkač Tadej Dessardo je na mednarodni gorski hitrostni avtomobilski dirki v Lučinah na Gorenjskem osvojil pokal za tretje mesto med mladimi vozniki do 21 let. Z uvrstitvijo je še utrdil drugo mesto v skupnem seštevku, kar mu prinaša realne možnosti tudi za naslov državnega prvaka.

Gorska hitrostna dirka Lučine 2017 je kot peta dirka v letošnjem koledarju začela drugo polovico državnega prvenstva Slovenije, štela pa je tudi za prvenstvo Centralne evropske cone in FIA Evropski gorski pokal. Na startu se je zbralo veliko kakovostnih voznikov iz Slovenije in tujine, med skupinami z največ dirkalniki pa je sodila tudi Divizija 1 DP Slovenije, v kateri s svojim Peugeotom 106 rallye tekmuje tudi Tadej Dessardo.

Mladi Portorožan je začel sobotni trening v svojem slogu, stopnjeval je ritem in na koncu zasedel 7. mesto, a z le 3,6 sekunde zaostanka za vodilnim voznikom. Pravi boj je bil na sporedu v nedeljo.

V lepem, sončnem vremenu pred nekaj tisočglavo množico gledalcev je Tadej že na začetku pokazal, da namerava poseči po najvišjih stopničkah, saj je za najhitrejšim zaostal le slabih 6 desetink sekunde, kar pa je v ostri konkurenci pomenilo šele četrto mesto.

Bil je tudi v igri za zmago v Diviziji 1, med mladimi vozniki pa je trdno držal drugo mesto, kar bi ob zaključku pomenilo prevzem vodstva v skupni uvrstitvi nadebudnih dirkačev. Žal je v drugi vožnji prišlo do okvare črpalke za gorivo, kar je omejilo zmogljivosti dirkalnika, Tadeja pa z zaostankom več kot pol minute pahnilo na začelje.

Po premoru je mladi voznik v tretji vožnji konkurenci pokazal zobe in bil s časom 2:42:12 najhitrejši, a je na koncu to bilo dovolj le za 11. mesto. Z izidom je sicer osvojil 3. mesto v konkurenci mladih voznikov do 21 let in se tako utrdil na drugem mestu v skupni uvrstitvi, majhen točkovni zaostanek za vodilnim pa mu v zadnjih treh dirkah še vedno omogoča realen naskok na sam vrh.

V Diviziji 1 je sicer slavil nekdanji prvak Andrej Prelc (Suzuki Swift Gti), skupno v konkurenci DP Slovenije Aleš Prek (Honda Civic typeR), najhitrejši voznik na dirki pa je bil pričakovano Italijan Federico Liber s prototipom Gloria C8P evo.

Naslednja dirka, ki pomeni tudi višek domače sezone avtošporta, bo čez tri tedne v Ilirski Bistrici.

NF