KULTURNI PRAZNIK

Teden v znamenju obeležitve slovenskega kulturnega praznika

Obala, 4. februar 2018
V četrtek obeležujemo osrednji slovenski kulturni praznik, ki ga v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, imenujemo tudi Prešernov dan. Ker je dan že od leta 1945 razglašen za praznik, se večina posvečenih dogodkov zgodi dan pred njim. Nekaj smo jih izbrali za vas.

V Izoli bodo slovenski kulturni praznik počastili z osrednjo občinsko proslavo v sredo, 7. februarja, ob 19. uri v Kulturnem domu Izola. Slavnostni govornik bo letošnji Ježkov nagrajenec Drago Mislej Mef. V sklopu kulturnega programa bodo nastopili Kompanija Izolana, Lia Ujčič (Plestni studio LAI), Lea Sirk trio, KUD gledališče Steps in gledališka skupina Andragoškega društva Morje.

Pred proslavo lahko ob 17.uri v parku Pietro Coppo prisluhnete nastopu pevskega zbora Haliaetum, ob 18.00 pa se udeležite svečane otvoritve slikarske razstave KDLU Tuba ob 20. obletnici delovanja.

Dan prej, 6. februarja, bodo v Mestni knjižnici Izola ob 18. uri predstavili najnovejše delo Ricka Harscha z naslovom Kamniti koraki po starih izolskih ulicah. Večer bo povezoval Drago Mislej Mef.

Na praznovanje slovenskega kulturnega praznika vabijo tudi v Piranu. Slovesna prireditev z naslovom Vsi izrazi kulture bo bo prav tako v sredo, 7. februarja, ob 19. uri v Avditoriju Portorož.

Slavnostni govornik bo Tone Partljič, v kulturnem programu pa bodo nastopili Jerica Mrzel, Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Siniša Bukinac, En big band, MePZ Sveta Lucija, Glasbena šola Koper – podružnica Piran, Valentina Šestanj, FlipCapris, Plesna skupina Metulj in Gimnazija Antonio Sema Piran. Na prireditvi bodo kot vsako leto podelili Tartinijevo priznanje za dosežke na kulturnem področju.

Pred osrednjim kulturnim praznikom lahko v Piranu obiščete še odprtje razstave A. Summersa, ki bo v Akvariju Piran ob 11.uri. Razstavo bosta odprla župan Občine Piran Peter Bossman in veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji Brent R. Hartley. Slike na razstavi prikazujejo resnične ribe, katerih koščeni skelet je bil s preprostim kemičnim postopkom obarvan rdeče, hrustanec pa modro. Tako nastale fotografije so postale zanimive kot umetnine, ki presegajo svoj prvotni znanstveni namen.

Dan prej, 6. februarja, Pomorski muzej Sergeja Mašere pa vabi na predavanje Gorazda Kumarja, avtorja več knjig o mostovih in poznavalca zgodovine gradnje mostov ter tehnične dediščine. Predavanje z naslovom Unikatnost nekdanjega dvižnega mostu v piranskem mandraču se bo začelo ob 11. uri.

V Kopru se bodo pred Prešernovim dnevom posvetili poeziji. V prostorih Večgeneracijskega centra Morje se tako lahko udeležite Literarnega maratona v branju Prešernove poezije, ki bo v sredo, 7. februarja, ob 17.30. V koprski Rotundi pa so pripravili Kulturni večer z gostom Jurijem Paljkom. Večer bo vodil Tino Mamič, začel pa se bo ob 19.00.

Dan prej, 6. februarja, bodo v Knjižnici Koper ob 11. uri v počastitev slovenskega kulturnega praznika predstavili zbornik o delu Actiones duae secretarii P.P. Vergerija mlajšega (Basel, 1556), ob 19.00 pa odprli razstavo Kolonija Rodik 2017 v Pretorski palači. Na njej bodo razstavljena dela Fulvie Grbac, Marina Jugovca, Klavdije Marušič, Miriam Elettra Vaccari, Andree Verdelago, Livia Zoppolata in Fulvie Zudič.