DEKD IN TKD

Teden, ko bo preteklost srečevala prihodnost

Bled, 20. september 2018
V soboto, 22. septembra 2018, se bodo s slavnostnim odprtjem na Bledu začeli letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in Teden kulturne dediščine (TKD). V soboto in v naslednjem tednu se bo v številnih krajih po celi državi odvilo 430 dogodkov, posvečenih kulturni dediščini, so sporočili z Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Foto: Občina Izola

Na sredini novinarski konferenci je Jernej Hudolin, generalni direktor ZVKDS, dejal, da izbor Bleda za odprtje Dnevov tradicionalne vseevropske prireditve ni naključje.
Zavod namreč s tamkajšnjo lokalno skupnostjo, predstavniki cerkve pa tudi posamezniki uspešno sodeluje že zelo dolgo.

Kot je izpostavil, ima kulturna dediščina na Bledu ključno vlogo pri spodbujanju družbenega in gospodarskega razvoja.

“Na Bledu je preteklost že srečala prihodnost, saj so iz ostalin preteklosti tu nastale številne uspešne zgodbe, ki že in bodo tudi v prihodnje gradile identiteto tega prostora,” je dejal.

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki jih ZVKDS koordinira že vrsto let, so po njegovih besedah pomembni kot izhodišče za skupna prizadevanja pri varovanju in spodbujanju razvoja, temelječega na evropski kulturni dediščini. Zaradi izrednega pomena kulturne dediščine je Evropska komisija na pobudo nemške iniciative razglasila leto 2018 za evropsko leto kulturne dediščine.