KULTURA

Tartinijev trg tudi letos v znamenju plesnih in glasbenih večerov

Poletne večere v Piranu tudi letos bogati Poletni festival Piran, ki od 23. julija vsak večer poteka na velikem odru na Tartinijevem trgu. Festival je nastal na pobudo Društva baletnih umetnikov Slovenije in Zveze kulturnih društev Piran, njegov namen pa je popestritev kulturne ponudbe v času turistične sezone in predstavitev slovenskih umetnikov, kulture in zgodovine.

Gaj Žmavc in Tijuana Križman Hudernik, foto: Nataša Fajon

Tomaž Rode: Festival ponuja paleto uveljavljenih slovenskih umetnikov pa tudi tujih, ki delujejo na slovenskih tleh. Na letošnjem bosta poleg baletnih solistov obeh nacionalnih ansamblov, iz Ljubljane in Maribora, nastopili še dve vrhunski sopranistki. Prva je Nika Goršič, ki bo nastopila s Slovensko filharmonijo, druga pa Rebeka Lokar, ki trenutno nastopa v vlogi Abigail v Nabuccu v veronski areni. Obe bosta nastopili na zaključnem večeru.

Tonja Senčar trio


Siniša Bukinac – Ples v coklah

Na otvoritvenem pa nas je s svojim nastopom počastil tenorist Martin Sušnik, ” je o programu povedal Tomaž Rode.

Poleg nastopov priznanih solistov, kot so Tijuana Križman Hudernik, Tetiana Svetlična, Gaj Žmavc, Nina Noč, Filip Jurič in drugih, si bodo obiskovalci lahko ogledali celovečerno baletno predstavo Dama s kamelijami in balet za otroke Navihanka, z avtorskim projektom Romea & Giulio pa se bo predstavil domačin Siniša Bukinac. Za glasbo so že poskrbeli Tosca Beat in Anika Horvat, v prihodnjih dneh pa bomo lahko prisluhnili še Satchmo Dixieland bandu, skupini Areia ter Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije s koncertom klasične glasbe Posvečeno Tartiniju.

4. Poletni festival Piran tudi letos spremlja Mednarodni baletni in plesni seminar DANC`S PIRAN 2017, ki se ga udeležuje kar 100 mladih plesalk in plesalcev. Ti se bodo v sklopu festivala dvakrat predstavili na velikem odru Tartinijevega trga.

Svečano odprtje Poletnega festivala Piran je bilo v nedeljo, 23. julija 2017, ob 21. uri na Tartinijevem trgu, festival pa se bo zaključil z Zvezdnato nočjo 6. avgusta.

Nataša Fajon