KULTURA

Tartinijev trg bo tudi letos v znamenju plesnih in glasbenih večerov

Piran, 19. julij 2017
Poletne večere v Piranu bo tudi letos popestril Poletni festival Piran, ki bo vsak večer od 23. julija do 6. avgusta 2017, z začetkom ob 21. uri, potekal na velikem odru na Tartinijevem trgu. Festival je nastal na pobudo Društva baletnih umetnikov Slovenije in Zveze kulturnih društev Piran, njegov namen pa je popestritev kulturne ponudbe v času turistične sezone in predstavitev slovenskih umetnikov, kulture in zgodovine.

Gaj Žmavc in Tetiana Svetlična 2016 Foto: Nataša Fajon

»Letošnje poletje je Piran še posebej živahen in veseli nas, ko po ulicah slišimo obiskovalce, ki pravijo, da se v Piranu res veliko dogaja. V sodelovanju z različnimi društvi in organizacijami smo piranske trge in ulice napolnili z bogato ter kakovostno vsebino za vse starosti in okuse. V teku je festival za otroke Zrno soli, v nedeljo se je zaključil mednarodni folklorni festival MIFF, trenutno poteka gledališki festival, od nedelje dalje pa bo veliki oder na Tartinijevem trgu gostil vrhunske kulturne dogodke v sklopu Poletnega festivala Piran,« je na včerajšnji novinarski konferenci zadovoljno povedala podžupanja Občine Piran mag. Meira Hot.

Svečano odprtje Poletnega festivala Piran bo v nedeljo, 23. julija 2017, ob 21. uri na Tartinijevem trgu. Vstop na vse dogodke je brezplačen.
V primeru slabega vremena bodo dogodki v Gledališču Tartini v Piranu.


Dancs Piran 2016 Foto: Nataša Fajon

V čarobnem ozračju, ki ga v času predstav na Tartinijevem trgu pričara večtisočglava množica obiskovalcev, bo v letu 2017 na ogled 15 vrhunskih kulturnih dogodkov. Program letošnjega festivala sta podrobneje predstavila predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode in Elizabeta Fičur, vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter predstavnica Zveze kulturnih društev Piran.

Poleg nastopov priznanih solistov, kot so Tijuana Križman Hudernik, Tetiana Svetlična, Gaj Žmavc, Nina Noč, Filip Jurič in drugih, si bodo obiskovalci lahko ogledali celovečerno baletno predstavo Dama s kamelijami in balet za otroke Navihanka, z avtorskim projektom Romea & Giulio pa se bo predstavil domačin Siniša Bukinac. Za glasbo bodo poskrbeli skupina Tosca Beat, Anika Horvat, Satchmo Dixieland band, skupina Areia ter Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije s koncertom klasične glasbe Posvečeno Tartiniju.

4. Poletni festival Piran bo tudi letos spremljal Mednarodni baletni in plesni seminar DANC`S PIRAN 2017, ki se ga bo udeležilo kar 100 mladih plesalk in plesalcev. Ti se bodo v sklopu festivala dvakrat predstavili na velikem odru Tartinijevega trga.

Nataša Fajon